Παρέμβαση για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος

Παρέμβαση για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιμερισμό του ρίσκου της υψηλής διακύμανσης της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και στους προμηθευτές, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι καταναλωτές από μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος προσανατολίζεται η ΡΑΕ. Η αρμόδια Αρχή, αφού έχει κάνει ένα πρώτο κύκλο επαφών με τους προμηθευτές και έχει ελέγξει τα στοιχεία εφαρμογής των ρητρών αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν, διερευνά νομικά τη δυνατότητα ανάληψης ενός ποσοστού των αυξήσεων που προκύπτουν από την ενεργοποίησή τους από τους ίδιους. Η άποψη που κυριαρχεί στη ΡΑΕ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα με μηδενικό ρίσκο. Βάσει αυτής της άποψης θα απευθυνθεί στους προμηθευτές το επόμενο διάστημα με διπλή πρόταση, που θα περιλαμβάνει είτε την υιοθέτηση σταθερών τιμολογίων ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή το ακριβές κόστος του ρεύματος είτε μεταβλητών τιμολογίων με ρήτρες που θα μεταφέρουν στον καταναλωτή το 70% του αυξημένου κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς. Το υπόλοιπο 30% θα το απορροφά ο προμηθευτής. Παράλληλα, θα ζητηθεί από τους προμηθευτές να επαναδιατυπώσουν τους όρους ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε να είναι διαφανείς και ξεκάθαροι για τους καταναλωτές από την αρχή. Πρόθεση της ΡΑΕ είναι η πρόταση να τύχει αποδοχής από την αγορά μέσω μιας άτυπης συμφωνίας κυρίων, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία ωστόσο εξετάζονται από τις νομικές υπηρεσίες της.

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί να αντιμετωπίσει η ΡΑΕ θέτοντας άτυπους κανόνες είναι ο περιορισμός της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, αποτέλεσμα της κούρσας των τιμών των CO2, αλλά και της μικρότερης κλίμακας αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου, παράγοντες που οδηγούν αντίστοιχα σε υψηλά επίπεδα την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και κατά συνέπεια στα τιμολόγια λιανικής. Η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει σκαρφαλώσει στα 75,53 ευρώ η μεγαβατώρα από 45,1 ευρώ το 2020. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η μέση τιμή των CO2 έφτασε τα 31,7 ευρώ ο τόνος έναντι μέσης τιμής το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι στα 24 ευρώ ο τόνος.

Χθες οι τιμές των CO2 διαπραγματεύονταν στα 53 ευρώ ο τόνος στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ενωσης Εμπορίου Εκπομπών (IETA) θα κυμανθούν στα 47,25 ευρώ τον τόνο μεταξύ 2021 και 2015 και στα 58,62 ευρώ τον τόνο μεταξύ 2026 και 2030, καθώς η Ε.Ε. θέτει πιο αυστηρούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το κόστος που φέρνει για τους Ευρωπαίους πολίτες το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για τη μείωση των ρύπων απασχολεί συνολικότερα την Ευρώπη. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου πλαισίου που θα ανακοινώσει η Ε.Ε. τον Ιούλιο, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για ένα ειδικό τέλος άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού των ρύπων, ώστε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και μέτρα για την ελάφρυνση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, καθώς συζητείται επιβολή φόρου CO2 στις βενζίνες και το πετρέλαιο.

Με την ενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής, τα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους πάνω από 30%. Σε ποσοστό 7% από τον Mάιο έχουν αυξηθεί και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία εφαρμόζει ρήτρα CO2 μέχρι και την 1η Αυγούστου που θα την καταργήσει για να την αντικαταστήσει, έπειτα από παρέμβαση της ΡΑΕ, με ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς (ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας). Προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση στους καταναλωτές, η ΔΕΗ προχώρησε παράλληλα στη μείωση της ονομαστικής τιμής των τιμολογίων της κατά 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή