ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις  στις ευρωπαϊκές αγορές

Νέο ρεκόρ σημείωναν και πάλι χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street με τον δείκτη S&P 500 να οδεύει προς νέο ρεκόρ, καθώς εξανεμίζεται η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο να μειώσει η Federal Reserve τις αγορές ομολόγων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,3%, ενώ αργά το απόγευμα πριν από το κλείσιμο των αγορών, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωνε κέρδη 0,55% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης κέρδη 0,57%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωνε άνοδο 0,48%.

Οι ανοδικές τάσεις επικράτησαν μολονότι αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως στη σημερινή συνεδρίασή της η Fed θα ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην πρώτη μετά την πανδημία αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου έναν χρόνο νωρίτερα από όσο είχε αρχικά εκτιμήσει. Εν ολίγοις προβλέπουν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μιλήσει για αύξηση επιτοκίων το 2023.

Πιθανολογούν επίσης ότι θα αρχίσει να συζητά την προοπτική μείωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων συνολικής αξίας 120 δισ. δολαρίων. Σημειωτέον ότι χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε ελαφρώς στο 1,492% μετά τη συνολική άνοδο κατά περίπου 0,9% που έχει σημειώσει από την αρχή του έτους.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Fed, παρόμοιο του οποίου έχουν υιοθετήσει πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, έχει οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ έχει καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικές τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Σύμφωνα με αναλυτές της Credit Suisse, ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει 28 ανοδικά ρεκόρ από την αρχή του έτους και σημείωσε ένα ακόμη στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν στην πρόβλεψη πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 10% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η παγκόσμια οικονομία γνωρίζει την πιο δυναμική ανάκαμψη από ύφεση που έχει σημειώσει τις οκτώ τελευταίες δεκαετίες.

Το ευρώ υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου κατά 0,1% στο 1,210 δολάριο ενώ ανοδικά κινούνταν η τιμή του πετρελαίου, με το Brent στα 73,61 δολάρια το βαρέλι.