Υπεκμισθώσεις ακινήτων: Λύση στις «γκρίζες ζώνες» από την ΑΑΔΕ

Υπεκμισθώσεις ακινήτων: Λύση στις «γκρίζες ζώνες» από την ΑΑΔΕ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα και τις «γκρίζες ζώνες» με τις υπεκμισθώσεις ακινήτων επιχειρεί να επιλύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να αποζημιωθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πάρει από το περσινό έτος ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Ταυτόχρονα καλούνται οι υπεκμισθωτές που πήραν αποζημίωση από το κράτος και κατέβαλαν μειωμένο ενοίκιο, να πληρώσουν το αρχικό μίσθωμα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι στην περίπτωση που υπεκμισθώτρια επιχείρηση υπέβαλε «Δήλωση COVID» και έλαβε αποζημίωση οφείλει σε κάθε περίπτωση να καταβάλει ακέραιο το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, ακόμη και αν η δραστηριότητά της εντάσσεται σε πληττόμενο ΚΑΔ. Με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης του υπεκμισθωμένου ακινήτου. Ειδικότερα διευκρινίζονται τα εξής:

― Υπεκμίσθωση του συνόλου ενός ακινήτου

Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι κατ’ αρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση COVID».

Εφόσον όμως ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν μπορεί να ωφεληθεί και από τις διατάξεις του νόμου και τις αποφάσεις που προβλέπουν την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος.

Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», ή υπέβαλε «Δήλωση COVID» η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση COVID». Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Το ακίνητο υπεκμισθώνεται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchise) από τον δικαιοπάροχο στον δικαιοδόχο.

β) Εταιρεία εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων μισθώνει ακίνητο για την εγκατάστασή τους και βάσει νόμου παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους σε πρόσωπα προς τα οποία υπεκμισθώνει το ακίνητο.

Παραδείγματα

Κατάστημα εκμισθώνεται από το φυσικό πρόσωπο Α (εκμισθωτής) στην επιχείρηση Β (μισθώτρια).

Η επιχείρηση Β (μισθώτρια και στη συνέχεια υπεκμισθώτρια) υπεκμισθώνει το ίδιο κατάστημα στην επιχείρηση Γ (υπομισθώτρια).

Η υπομισθώτρια Γ είναι βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) πληττόμενη επιχείρηση και συνεπώς καταβάλλει μειωμένο υπομίσθωμα προς την υπεκμισθώτρια Β.

― Στην περίπτωση που η υπεκμισθώτρια Β υπέβαλε «Δήλωση COVID» και έλαβε την προβλεπόμενη στις ανωτέρω διατάξεις ωφέλεια για το μέρος του υπομισθώματος που δεν εισέπραξε, οφείλει σε κάθε περίπτωση να καταβάλει ακέραιο το μίσθωμα στον Α, ακόμη και αν η δραστηριότητά της εντάσσεται σε πληττόμενο ΚΑΔ.

― Στην περίπτωση που η υπεκμισθώτρια Β δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», τότε, εφόσον είναι πληττόμενη, δικαιούται να καταβάλει μειωμένο μίσθωμα προς τον Α ή να απαλλαγεί από την καταβολή αυτού συνολικά.

Στην εν λόγω περίπτωση, η «Δήλωση COVID» υποβάλλεται από τον εκμισθωτή Α, ο οποίος είναι και δικαιούχος της αποζημίωσης.
Μερική υπεκμίσθωση

Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν.4690/2020 καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου. Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης COVID» και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που αφορούν σε ένα ακίνητο και παρέχεται η δυνατότητα της υπεκμίσθωσης, η οποία εν συνεχεία ασκείται από τον υπεκμισθωτή, είτε επιλέγοντας την ένδειξη μερική μίσθωση είτε συμπληρώνοντας στη δήλωση υπεκμίσθωσης λιγότερα συνολικά τετραγωνικά σε σχέση με τη δήλωση εκμίσθωσης, η επεξεργασία των δηλώσεων COVID που αφορούν στις ως άνω δηλώσεις διενεργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ.

Εάν η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης περιλαμβάνει περισσότερα από ένα ακίνητα, για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα της υπεκμίσθωσης, η οποία εν συνεχεία ασκείται από τον υπεκμισθωτή για ορισμένα από τα ακίνητα ή για το σύνολό τους, ο υπεκμισθωτής πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας για την υπεκμίσθωση/υπεκμισθώσεις, χωρίς επιβολή κυρώσεων, ώστε να συμπληρωθούν οι αύξοντες αριθμοί των ακινήτων, οι οποίοι πρέπει να αντιστοιχίζονται με τους αύξοντες αριθμούς που έχουν τα εν λόγω ακίνητα στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που αφορά στην αρχική εκμίσθωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή