ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο: Άνω των 142 δισ. οι προσφορές

Ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο: Άνω των 142 δισ. οι προσφορές

Πολύ ισχυρή ήταν η ζήτηση για το 10ετές ομόλογο το οποίο εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, τον πρώτο τίτλο που θα στηρίξει τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 142 δισ. ευρώ και να κινούνται μία ανάσα μακριά από το ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ που είχε αγγίξει η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο το οποίο είχε εκδώσει το περασμένο φθινόπωρο η Ε.Ε υπό το πρόγραμμα SURE. Αυτό επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στην «απάντηση» των ευρωπαϊκών θεσμών στην κρίση του κορωνοϊού, καθώς και στις οικονομικές της προοπτικές. Η απόδοση για τον τίτλο λήξης Ιουλίου 2031 διαμορφώθηκε στις 2 μονάδες βάσης κάτω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 0,06%, ενώ αντλήθηκαν τελικά 20 δισ. ευρώ, από 10 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Η χθεσινή έκδοση ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδόσεων συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ έως το 2026, οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη, μία χωρίς προηγούμενο πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης της Ε.Ε., που μπορεί να τη μεταμορφώσει στον μεγαλύτερο δανειολήπτη της Ευρώπης.

Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι το 10ετές θα ακολουθήσουν άλλες δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου, ενώ φέτος θα εκδοθούν από την Ε.Ε. συνολικά 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα και θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε. θα φτάσουν τα 120-125 δισ. ευρώ.

Εχουν προηγηθεί οι εκδόσεις ύψους 90 δισ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδότησαν το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, από τον περασμένο Οκτώβριο, που έχουν δώσει ήδη στην Ε.Ε. μία σημαντική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Επικεφαλής διαχειριστές της χθεσινής έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, ενώ η Danske Bank και η Santander λειτούργησαν ως συν-επικεφαλής διαχειριστές. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε έχει προσλάβει συνολικά 39 τράπεζες να «τρέξουν» το σύνολο των εκδόσεών της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν 

Εν τω μεταξύ, σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης που φιλοδοξεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Την έγκριση θα επισφραγίσει η επίσκεψη της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αθήνα την Πέμπτη. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα περιοδεύσει στην ομάδα χωρών που θα πάρουν την Τετάρτη πρώτες το «πράσινο φως», μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Θα ξεκινήσει με Λισσαβώνα και Μαδρίτη την Τετάρτη και θα συνεχίσει με Αθήνα και Κοπεγχάγη την Πέμπτη. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πληροφορίες θα «επισκεφθεί» διαδικτυακά σημαντικά έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, για την Αθήνα αναμένονται δύο εκταμιεύσεις φέτος: η προκαταβολή του 13%, περίπου 4 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο με Αύγουστο, καθώς πρέπει να δοθεί και η έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών και στη συνέχεια να ακολουθηθεί η διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Οι υπουργοί πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε έναν μήνα. Αν και γίνεται προσπάθεια να συζητηθεί η έγκριση των πρώτων προγραμμάτων στο Ecofin της προσεχούς Παρασκευής, 18 Ιουνίου, κρίνεται μάλλον πρόωρο, με επόμενους πιθανούς σταθμούς ένα έκτακτο Ecofin έως τα τέλη Ιουνίου ή τον ερχόμενο μήνα (13 και 23 Ιουλίου). Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί τα προβλεπόμενα ορόσημα του 3ου τριμήνου, θα εκταμιευθεί και η πρώτη δόση, περίπου 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, από τα 7,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να εκταμιευθούν φέτος, ένα μεγάλο μέρος αφορά δάνεια. 
Συγκεκριμένα, τα 4 δισ. ευρώ θα αφορούν επιχορηγήσεις και τα 3,5 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα εκταμιευθούν δάνεια που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, τουλάχιστον. 

Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις ίδιες τις επιχειρήσεις δεν εκτιμάται ότι θα αρχίσουν πριν από το επόμενο έτος. Ανάμεσα στα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το «Εξοικονομώ επιχειρήσεων».