Τα hedge funds δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα κρυπτονομίσματα

Τα hedge funds δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα κρυπτονομίσματα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 312 δισ. δολάρια αναμένεται να ανέρχεται η έκθεση των hedge funds σε κρυπτονομίσματα μέσα σε μια πενταετία καθώς οι κρυπτογραφημένες αξίες προσχωρούν ολοένα και περισσότερο στη σφαίρα των κοινώς αποδεκτών επενδύσεων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση της Intertrust μεταξύ των επικεφαλής 100 μεγάλων hedge funds, που εξέφρασαν την εκτίμηση πως ο κλάδος τους θα έχει τοποθετήσει κατά μέσον όρο το 7,2% των περιουσιακών τους σε κρυπτονομίσματα μέχρι το 2026. Τα πορίσματα της εν λόγω δημοσκόπησης αναπαράγει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times και, επικαλούμενο παράλληλα υπολογισμούς του ομίλου δεδομένων Preqin, καταλήγει στο συνολικό ποσό των 312 δισ. δολαρίων για το σύνολο της βιομηχανίας των hedge funds.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, τα πορίσματα της δημοσκόπησης ισοδυναμούν με ψήφο εμπιστοσύνης του κλάδου των hedge funds στα κρυπτονομίσματα, με το 17% των ερωτηθέντων να προεξοφλεί πως η έκθεση των δικών τους επενδυτικών σε κρυπτογραφημένες αξίες θα υπερβαίνει το 10% εντός της πενταετίας. Οι εκτιμήσεις αυτές αντανακλούν το αυξημένο ενδιαφέρον του κλάδου για τη νέα μορφή επένδυσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τοποθετήσεις των hedge funds σε κρυπτονομίσματα, αλλά ένας αριθμός από μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων έχει δεσμεύσει περιορισμένα ποσά σε κρυπτογραφημένες αξίες. Οπως τονίζουν αναλυτές της βρετανικής εφημερίδας, το δέλεαρ που τους προσείλκυσε ήταν η εκτίναξη των τιμών των κρυπτονομισμάτων, αλλά και τα κενά της αγοράς μέσα στα οποία μπορούν να ελιχθούν. Ανάμεσά τους ο όμιλος Man Group, που διαπραγματεύεται προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin στη μονάδα του AHL, αλλά και η Renaissance Technologies, που από το περασμένο έτος έχει ανακοινώσει ότι η μονάδα της Medallion fund ενδέχεται να αρχίσει να επενδύει σε προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin.

Εξάλλου, το bitcoin είναι από την αρχή του έτους η επένδυση που έχει φέρει τα μεγαλύτερα κέρδη στην αμερικανική επενδυτική SkyBridge Capital. Πρόκειται για το fund που έχει ιδρύσει ο Αντονι Σκαραμούτσι, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου στην αρχή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Το εν λόγω fund άρχισε να αγοράζει bitcoin στα τέλη του περασμένου έτους και στη συνέχεια άρχισε να τα πουλάει μέχρι τον Απρίλιο. Είχε, εν ολίγοις, προλάβει να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκθεσή του στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα προτού αρχίσει η υποχώρηση της αξίας του. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Ντέιβιντ Μίλερ, εκτελεστικός διευθυντής της Quilter Cheviot Investment Management, τόνισε πως ο κλάδος των hedge funds «έχει πλήρη επίγνωση όχι μόνο των κινδύνων αλλά και του μακροπρόθεσμου δυναμικού των κρυπτογραφημένων αξιών».

Ο ενθουσιασμός που δείχνει ο κλάδος τους για την αδιαφανή αυτή επένδυση έρχεται, πάντως, σε οξεία αντίθεση με την εκτεταμένη επιφυλακτικότητα που εκφράζουν οι πιο παραδοσιακοί διαχειριστές κεφαλαίων, πολλοί εκ των οποίων ανησυχούν ιδιαιτέρως για την υπερβολική αστάθεια στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από το πώς μπορεί να ρυθμιστεί η αγορά τους. Οπως υπογραμμίζει αφενός η Morgan Stanley και αφετέρου η συμβουλευτική Oliver Wyman, «μέχρι στιγμής οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα περιορίζονται μεταξύ πελατών που επιδεικνύουν μεγάλη ανοχή στην αστάθεια, στην αβεβαιότητα και στη μεγάλη ανάληψη κινδύνου, ενώ αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά μια μικρή μερίδα των επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων». Σημειωτέον ότι προσφάτως η επενδυτική Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, σε επιστολή της προς τους επενδυτές που διέρρευσε στους Financial Times, προειδοποιούσε ότι τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται να αποδειχθούν «η μεγαλύτερη απάτη της Ιστορίας». Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν σημειώσει και πάλι ιλιγγιώδεις αυξομειώσεις μέσα στο έτος. Το bitcoin, που είναι και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο όλων, από 29.000 δολάρια, που ήταν η αξία του στο τέλος του περασμένου έτους, εκτοξεύθηκε σε 63.000 δολάρια τον Απρίλιο, για να κατακρημνιστεί στη συνέχεια σε επίπεδα περίπου 30.000 δολαρίων και να ανακάμψει και πάλι περίπου στις 40.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή