Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, παρά το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί μεταξύ επενδυτών εν αναμονή των αποφάσεων της αμερικανικής Federal Reserve, που εκτιμάται πως θα αναφερθεί στα σχέδιά της για σταδιακή ανάκληση της πολιτικής στήριξης της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,2%, φτάνοντας στο ρεκόρ των 459,86 μονάδων καταγράφοντας συνεχή άνοδο επί εννέα συναπτές συνεδριάσεις, που ήταν και η  πλέον μακροσκελής περίοδος ανόδου των τελευταίων τριών ετών. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής, με τον σχετικό κλάδο να σημειώνει άνοδο 1,3% μετά την πτώση που είχε σημειώσει την Τρίτη. Επίσης σημείωσε άνοδο ο δείκτης των εταιρειών κοινής ωφελείας που έκλεισε με κέρδη 1% αλλά και των χημικών, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν εκτίναξη της ζήτησης από καταναλωτές και βιομηχανίες.

Πτωτικά κινήθηκε, αντίθετα, ο δείκτης που ακολουθεί τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου με απώλειες 0,9% των ισπανικών τραπεζών Banco Sabadell, Santander και Caixabank, καθώς είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ισπανικής εποπτικής αρχής τραπεζών ότι αρχίζει έρευνες στις εν λόγω τράπεζες για ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές.

Υπό το βάρος της αρνητικής εξέλιξης, ο δείκτης ΙΒΕΧ του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 0,3%. Διαστημική άνοδο 43% σημείωσε, πάντως, η μετοχή της ισπανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών Solarpack, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η σουηδική επενδυτική EQT είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς της έναντι 881,2 εκατ ευρώ.

Με απώλειες 0,12% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, καθώς τον συμπαρέσυρε η πτώση 1,2% που σημείωσε η μετοχή του γερμανικού κολοσσού του λογισμικού SAP, μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για τα κέρδη της αμερικανικής ανταγωνιστικής του, της Oracle Corp.
Στον αντίποδα ήταν ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 0,17%, μολονότι είχε προηγηθεί η δυσοίωνη είδηση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Και τέλος, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή