Η Λαγκάρντ ακολουθεί την πολιτική του τετελεσμένου

Η Λαγκάρντ ακολουθεί την πολιτική του τετελεσμένου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αρχίζει να υιοθετεί πιο σκληρή στάση απέναντι στη δυσκίνητη ομάδα των 25 στελεχών της Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της Τράπεζας, η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξημένες αγορές ομολόγων ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των δηλώσεων στις οποίες είχε προβεί η κ. Λαγκάρντ τρεις εβδομάδες νωρίτερα στη Λισσαβώνα, όταν τόνισε ότι «είναι υπερβολικά νωρίς» και «στην πράξη περιττό» να συζητάμε τώρα για μείωση της πολιτικής στήριξης. Η στρατηγική αυτή σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής από πλευράς της κ. Λαγκάρντ, που ανέλαβε το 2009 υποσχόμενη να ακούει πρώτα τους πάντες και να διαμορφώνει συναίνεση. Επέτυχε βέβαια σε μεγάλο βαθμό να οδηγεί τα πράγματα σε κάποιου είδους συναίνεση στους κόλπους της Τράπεζας, αλλά αυτό είχε ένα τίμημα, την καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε η ΕΚΤ στις αρχές της πανδημίας, όπως και τη σύγχυση που επικράτησε φέτος ως προς το κατά πόσον πρέπει ή δεν πρέπει να αντιδράσει όταν σημείωναν άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να δώσει τον τόνο στην επόμενη φάση της κρίσης, όταν η κ. Λαγκάρντ θα κληθεί να δρομολογήσει μια ομαλή έξοδο από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και παράλληλα να αποφασίσει πόση στήριξη θα προσφέρει στην οικονομία της Ευρωζώνης με άλλα εργαλεία. Η επόμενη δοκιμασία θα είναι μάλλον στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχουν νέες προβλέψεις για την οικονομία και μάλλον μια ισχυρότερη ανάκαμψη, και όταν ο πληθωρισμός μάλλον θα έχει υπερβεί τον στόχο. Η προσέγγιση που υιο-θέτησε η κ. Λαγκάρντ στη Λισσαβώνα προσιδίαζε περισσότερο στην τακτική του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, που συνήθιζε να εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις για να παρουσιάσει τις επιλογές του σε οικονομολόγους και επενδυτές, καλλιεργώντας έτσι προσδοκίες που, όπως εξήγησε αργότερα, δεν θα μπορούσε να διαψεύσει το Δ.Σ. της Τράπεζας. Η τακτική αυτή τον βοήθησε να προωθήσει τολμηρές πολιτικές όπως την ποσοτική χαλάρωση.

Πριν από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ στη Λισσαβώνα, το κλίμα στους κόλπους της Τράπεζας ήταν υπέρ της έναρξης συζήτησης για το κατά πόσον πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων. Οικονομολόγοι και επενδυτές που διαφωνούσαν ως προς το κατά πόσον έπρεπε να μειωθούν οι αγορές ομολόγων, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ και μετά τις παρεμφερείς τοποθετήσεις συνεργατών της, όπως του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν σε ορισμένες λεπτομέρειες, η κ. Λαγκάρντ απέσπασε τελικά στήριξη  στην απόφασή της να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μάλιστα σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις οποίες είχε προβεί τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Αρχίζουν, πάντως, και πάλι να συσσωρεύονται διαφωνίες στο εσωτερικό του Δ.Σ. σχετικά με το επόμενο βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή