ΔΕΗ: Πρώτο βήμα για είσοδο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

ΔΕΗ: Πρώτο βήμα για είσοδο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης προχώρησε η ΔΕΗ στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η ΔΕΗ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώσει το business plan για το νέο αναπτυξιακό της εγχείρημα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, για το οποίο θα διαθέσει σε βάθος πενταετίας περί τα 700-800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η διοίκησή της θα είναι έτοιμη να το ανακοινώσει μόλις κλείσει και τα θέματα χρηματοδότησης (project Financing) για τα οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank για τη διασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ.  

Η διασφάλιση του project Financing είναι και η μοναδική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τη Forthnet, ενώ η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για αντίστοιχες συνεργασίες. Στις συζητήσεις με τους παρόχους η ΔΕΗ έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει στη λιανική αγορά παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ζήτημα κομβικής σημασίας γι’ αυτούς προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Το δυνατό χαρτί της ΔΕΗ για τις συνεργασίες με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους  είναι η δυνατότητα παροχής υποδομών για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σχεδόν σε κάθε σπίτι και επιχείρηση ανά την επικράτεια, με φθηνό τρόπο, αφού μπορεί να αξιοποιήσει το εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 242.000 χλμ. και τα κέντρα μέσης και χαμηλής τάσης που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα.  

Η ΔΕΗ θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, τις οποίες θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής. Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ, ουσιαστικά, συνδέεται με τη γρήγορη και χαμηλότερου κόστους ανάπτυξη υποδομών οπτικής ίνας, καθώς η διαδικασία εγκατάστασής της σε εναέριο δίκτυο και μάλιστα έτοιμο είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με την τοποθέτησή της σε υπόγειο δίκτυο.

Πιλοτική συνεργασία 

H συνεργασία της ΔΕΗ με τους συνεργαζόμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα ξεκινήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης οπτικών ινών σε μια περιοχή της χώρας που θα υποδείξουν οι ίδιοι και για το οποίο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει εγκρίνει από τον Απρίλιο χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους παρόχους να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του project όταν η εταιρεία θα είναι έτοιμη. Το business plan της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες σε επόμενη φάση θα επεκταθεί και στην αξιοποίηση του δικτύου της από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. 

Υπεραξία στον ΔΕΔΔΗΕ

Η αξιοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αναμένεται να προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στον ΔΕΔΔΗΕ, που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 49%, ρόλο που διεκδικούν συνολικά εννέα επενδυτικά funds, από τα μεγαλύτερα διεθνώς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποδομών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή