Σε ανεξάρτητη εποπτική αρχή ο Ανδρέας Γεωργίου

Σε ανεξάρτητη εποπτική αρχή ο Ανδρέας Γεωργίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια θέση στην ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα (ESGAB – European Statistical Governance Advisory Board), σε ό,τι αφορά την ορθή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Κώδικα Πρακτικής, κατέλαβε ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Η τοποθέτηση του κ. Γεωργίου έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την παραίτηση ενός από τα επτά μέλη της ΕSGAB. H ψηφοφορία έγινε την περασμένη Τρίτη, 15 Ιουνίου, από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ εξασφάλισε 46 ψήφους υπέρ, ενώ 2 ψήφισαν κατά και 8 απείχαν.

Η ΕSGAB συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ορθή εφαρμογή του Κώδικα Πρακτικής και καταρτίζει την ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή του. Αποτελείται από επτά επιστήμονες υψηλού κύρους.

Η τοποθέτηση είναι ασφαλώς μια δικαίωση για τον Ελληνα στατιστικολόγο που έχει ταλαιπωρηθεί επί χρόνια στα δικαστήρια, με την κατηγορία ότι «φούσκωσε» τα ελλείμματα και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Τρεις φορές δικάστηκε γι’ αυτόν τον λόγο, οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Εφετείο, ωστόσο οι δύο πρώτες απαλλακτικές αποφάσεις αναιρέθηκαν από τον Αρειο Πάγο, ενώ σε μια ξεχωριστή υπόθεση κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν ζήτησε την έγκριση του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ πριν κοινοποιήσει στη Eurostat τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία, παρότι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Οι περιπέτειές του δεν έχουν τέλος 11 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΕΛΣΤΑΤ, στην κρίσιμη περίοδο των «Greek Statistics», την αξιοπιστία των οποίων ο ίδιος αποκατέστησε με τις ενέργειές του. Πιο πρόσφατη η καταδίκη του για εξύβριση παλαιού στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ. Οπως επεσήμαινε σε άρθρο της στην «Κ» η κυρία Μιράντα Ξαφά (27/3/21), η «παλιά φρουρά» της ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίχθηκε «από διάφορα πολιτικά συμφέροντα, τα οποία χρησιμοποίησαν την υπόθεση ως υποκατάστατο της υπόθεσης του δήθεν διογκωμένου ελλείμματος του 2009».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια τον έχουν υπερασπιστεί όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί στατιστικοί φορείς.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου είχε δηλώσει πρόσφατα στη Sueddeutche Zeitung ότι η αντιμετώπισή του στέλνει ένα μήνυμα στους στατιστικολόγους για το τι μπορεί να τους περιμένει αν κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή