Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με μεγάλη βελτίωση στην καινοτομία

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με μεγάλη βελτίωση στην καινοτομία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό άλμα έχει σημειώσει η χώρα μας σε θέματα καινοτομίας την περίοδο 2014-2021, καθώς μαζί με την Κύπρο, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Λιθουανία η απόδοσή της έχει αυξηθεί πάνω από 25 ποσοστιαίες μονάδες, την ώρα που οι αντίστοιχες επιδόσεις της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο 12,5 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζει να παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταλαμβάνοντας την 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Εuropean Innovation Scoreboard 2021). Παρά την απόσταση που χρειάζεται να διανύσει, η Ελλάδα βάσει των επιδόσεών της κατατάσσεται στην πολυπληθέστερη κατηγορία των χωρών «μέσης καινοτομίας», μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Κύπρος, η Τσεχία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ισλανδία.

Οπως αναφέρει η έρευνα της Κομισιόν, η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα καινοτομίας σε σύγκριση με την Ε.Ε. έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια. Ετσι, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα, ο δείκτης των επιδόσεων καινοτομίας της Ελλάδας το 2021 διαμορφώθηκε στο 79% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν στο 73% και το 2014 στο 63%. Επίσης, εάν ως έτος βάσης για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θεωρηθεί το 2014, τότε η χώρα μας έφθασε στο 88% της μέσης καινοτομίας της Ε.Ε. το 2021, από 81% ένα χρόνο πριν και 63% το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καλύτερη επίδοση της χώρας μας από το 2018 οφείλεται στη βελτίωση της ευρυζωνικής διείσδυσης, στην παρουσία επενδυτικών κεφαλαίων (venture capital), στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, στην κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας και στις εξαγωγές αγαθών μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την παρουσία καινοτόμων προϊόντων του εσωτερικού, ενώ βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο σε δείκτες που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, παρά την ανοδική πορεία της, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα υστερεί στις δαπάνες τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα σε έρευνα και ανάπτυξη. 

Σημειώνεται ότι με βάση τις επιδόσεις τους οι χώρες της Ε.Ε. διακρίνονται σε τέσσερις ομάδες: «ηγέτες καινοτομίας», «ισχυροί καινοτόμοι», «μέτριοι καινοτόμοι» και «αναδυόμενοι καινοτόμοι». Για άλλη μια χρονιά η Σουηδία αναδεικνύεται σε ηγέτιδα χώρα, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο. Μάλιστα, οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν σημειώσει επιδόσεις αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από την άλλη, ως αναδυόμενες χώρες στον κλάδο της καινοτομίας χαρακτηρίζονται βάσει των βαθμολογιών τους η Ρουμανία, που είναι ουραγός στη λίστα, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Κροατία. Σε γενικές γραμμές, από τα στοιχεία προκύπτει πως υπάρχει συνεχής σύγκλιση εντός της Ε.Ε., με τις χώρες που έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στον κλάδο της καινοτομίας να αναπτύσσονται ταχύτερα σε σύγκριση με όσες έχουν υψηλότερες επιδόσεις. Συνεπώς το χάσμα καινοτομίας ανάμεσά τους έχει αρχίσει να περιορίζεται. Παγκοσμίως, η Ευρώπη θεωρείται πιο καινοτόμος από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και την Ινδία, σύμφωνα με τις φετινές επιδόσεις του ευρωπαϊκού πίνακα. Αντίθετα, προβάδισμα έναντι των επιδόσεων της Ε.Ε. έχουν η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. «Ολα τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες της Ε.Ε. επενδύουν περισσότερο στην καινοτομία και το χάσμα καινοτομίας στην Ε.Ε. μειώνεται», ανέφερε σε δηλώσεις της η επίτροπος για την Καινοτομία, την Ερευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή