ΑΝΑΛΥΣΗ

Το διαζύγιο των Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ

Γιατί ο 90χρονος μεγαλοεπενδυτής παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του φιλανθρωπικού ιδρύματος των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Το διαζύγιο των Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ

Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δεν είναι πια μέλος της επιτροπής εποπτών του φιλανθρωπικού ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που κλονίζεται εξαιτίας του πολύκροτου διαζυγίου τους.

Την ίδια στιγμή, ο βαθύπλουτος επενδυτής βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για την επιβολή φόρων στον μεγάλο πλούτο. «Οι στόχοι μου είναι 100% ταυτόσημοι με τους στόχους του ιδρύματος» δήλωσε χθες ο 90χρονος Μπάφετ στη σχετική ανακοίνωσή του. Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, ο Μπάφετ έχει συνεισφέρει σχεδόν 33 δισ. δολάρια από την περιουσία του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα των Γκέιτς. Είναι, άλλωστε, το ένα από τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς και τη Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν έπειτα από 27 χρόνια γάμου.

Αιτία παραίτησης

Ο Μπάφετ δεν ανέφερε το διαζύγιο ως αιτία της παραίτησής του, αλλά αναφέρθηκε πολύ γενικότερα στο ζήτημα της φιλανθρωπικής δραστηριότητας, στους φόρους και στον πλούτο των δυναστειών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει δεχθεί επικρίσεις όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της ProPublica για τους ελάχιστους φόρους που καταβάλλουν οι βαθύπλουτοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Berkshire. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα 41 δισ. δολάρια εισφορές του σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν του έχουν προσφέρει παρά μόλις 40 σεντς έκπτωση φόρου για κάθε 1.000 δολάρια εισφοράς.

Περιουσία Μπάφετ

Στη σχετική ανακοίνωσή του αποδίδει την τόσο μικρή έκπτωση φόρου στο ότι έχει «συγκριτικά μικρό εισόδημα». «Ο πλούτος μου παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου τοποθετημένος σε επιχειρήσεις που καταβάλλουν φόρους, ενώ η Berkshire επανεπενδύει τακτικά τα κέρδη της σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής της, της απασχόλησης και των εσόδων», τόνισε στη σχετική ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδά του από άλλα περιουσιακά του στοιχεία, υποστήριξε ότι απλώς του επιτρέπουν να ζει με τον τρόπο που θέλει. Προσέθεσε, τέλος, ότι το Κογκρέσο είναι συνετό να αναθεωρεί από καιρού εις καιρόν τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει στις εισφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδιαιτέρως όταν διαπιστώνει πως ορισμένοι δωρητές αποδεικνύονται ιδιαιτέρως «ευφάνταστοι».

Φιλανθρωπικά ιδρύματα

Ο μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire αποφάσισε το 2006 να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Γκέιτς, με το σκεπτικό ότι σε μεγάλο βαθμό το ζεύγος Γκέιτς «κάνει καλύτερη δουλειά» απ’ ό,τι θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος σχετικά με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές σχετικές με τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, η παραίτηση του Μπάφετ σχετίζεται έμμεσα με το διαζύγιο των Γκέιτς. Τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος είναι πολύ λίγα για έναν οργανισμό του μεγέθους του. Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Βλιτκόφσκι, συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια για θέματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών, το διαζύγιο τον έφερε σε δύσκολη θέση, καθώς ο ρόλος του Μπάφετ στο Δ.Σ.  του ιδρύματος θα προσελάμβανε αναπόφευκτα πολύ μεγάλη σημασία και θα βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.