Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2020 κατά 5,2 εκατ.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2020 κατά 5,2 εκατ.

Αιτίες, η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και η άνοδος των τιμών των κατοικιών.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από πέντε εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έγιναν εκατομμυριούχοι το 2020 παρά την οικονομική ζημία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πολλοί φτωχοί έγιναν φτωχότεροι εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεσή της, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5,2 εκατ., σε 56,1 εκατ. παγκοσμίως. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έρευνα της Credit Suisse που δημοσίευσε χθες το βρετανικό δίκτυο BBC και η οποία φέρνει στο φως ένα πρωτοφανές και εντυπωσιακό στοιχείο: το περασμένο έτος για πρώτη φορά περισσότερο από το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως αναδείχθησαν σε εκατομμυριούχους. Αιτίες βέβαια ήταν η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και η άνοδος των τιμών των κατοικιών που βοήθησαν στην ενίσχυση του πλούτου τους.

Η δημιουργία πλούτου φάνηκε να είναι «εντελώς ανεξάρτητη» από τα οικονομικά δεινά της πανδημίας, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και συγγραφέα της Global Wealth Report, Αντονι Σόροκς, η πανδημία είχε «οξεία, βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις παγκόσμιες αγορές», αλλά, όπως προσέθεσε, «αντιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020». «Ο παγκόσμιος πλούτος όχι μόνο διατηρήθηκε σταθερός ενόψει τέτοιων αναταραχών, αλλά στην πραγματικότητα αυξήθηκε ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.

Ωστόσο, οι διαφορές στον πλούτο μεταξύ των ενηλίκων διευρύνθηκαν το 2020, και ο κ. Σόροκς εκτίμησε ότι εάν αφαιρεθούν από την εν λόγω ανάλυση οι αυξήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα η αύξηση των τιμών των κατοικιών, «τότε ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών μπορεί να έχει μειωθεί». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στις χαμηλότερες ζώνες πλούτου, όπου τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είναι λιγότερο διαδεδομένα, ο πλούτος τείνει να παραμένει σταθερός ή, σε πολλές περιπτώσεις, να υποχωρεί». Θεωρεί πάντως πιθανή μια «διόρθωση ορισμένων από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα με την πάροδο του χρόνου». Οπως αναφέρει, «τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά σε κάποιο σημείο και αυτό θα μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων».

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο αριθμός των ανθρώπων με πλούτο μεταξύ 10.000 και 100.000 δολ. είχε τριπλασιαστεί και από 507 εκατ. άτομα το 2000 εκτινάχθηκε στο 1,7 δισ. στα μέσα του 2020. Οπως υποστηρίζεται, η αύξηση αντικατοπτρίζει την «αυξανόμενη ευημερία των αναδυόμενων οικονομιών με προεξάρχουσα την Κίνα και την επέκταση της μεσαίας τάξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος για να πολλαπλασιάσει κανείς τα πλούτη του από το να ανήκει σε μια πλούσια οικογένεια. Δέκα από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, δυναστείες που ελέγχουν επιχειρηματικούς κολοσσούς, είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται θεαματικά στη διάρκεια της πανδημίας συνολικά κατά 136 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις 14 μήνες. 

Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής (IPS) που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα και έχει τίτλο «Ολιγάρχες με χρυσά κουτάλια». Η εν λόγω έρευνα σκιαγραφεί πώς αυτές οι οικογένειες όχι μόνο αύξησαν τον πλούτο τους κατά πολλά δισ. δολάρια στη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και πώς κινήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα θα διευκολύνει αυτήν την εντυπωσιακή αύξηση του πλούτου τους επί δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή