Στο στόχαστρο των Γερμανών οι κολοσσοί της Silicon Valley

Στο στόχαστρο των Γερμανών οι κολοσσοί της Silicon Valley

Δρομολογούν σκληρά μέτρα για Google, Amazon, Facebook και Apple.

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια φρενήρη κινητικότητα, ασυνήθιστη για τις αρχές καταπολέμησης της μονοπωλιακής συμπεριφοράς, ο επικεφαλής της γερμανικής Αρχής Ανταγωνισμού έχει οπλισθεί με αυξημένες εξουσίες για να αντιμετωπίσει τους κολοσσούς της Silicon Valley. Πρόκειται για τον Αντρέας Μουντ, που μόνο μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες εγκαινίασε έρευνες κατά των Amazon.com, Google και Apple, τις οποίες προσθέτει, έτσι, σε παλαιότερη ανάλογη κίνησή του κατά της Facebook. Αναδεικνύεται, έτσι, σε έναν από τους πιο σκληρούς και πιο επιθετικούς αξιωματούχους ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη. 

Η ομοβροντία κινήσεων εναντίον των τεχνολογικών κολοσσών, που είναι άνευ προηγουμένου από εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες τεχνολογίας. Επιπλέον, η γερμανική Αρχή Ανταγωνισμού, της οποίας προεδρεύει, μπορεί να αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανταγωνιστεί την Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαινιάζει δική της έρευνα στην Google. 

«Τα πρόστιμα δεν μας πηγαίνουν πουθενά» τονίζει σε συνέντευξή του ο κ. Μουντ, ο οποίος επισημαίνει ότι προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα ο δικός του στόχος θα είναι να επιβάλλει αντισταθμιστικά μέτρα όπου κρίνεται αναγκαίο, «μέτρα που θα διορθώσουν τη διαγωγή αυτών των εταιρειών και θα τις στρέψουν προς μια καλύτερη κατεύθυνση». Οι φιλοδοξίες της γερμανικής Αρχής Ανταγωνισμού υπερβαίνουν τα όρια της Ε.Ε., η οποία είναι ήδη από τους σκληρότερους διώκτες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και έχει επιβάλει στην Google πρόστιμο ύψους 9 δισ. δολαρίων. Αν και αυτού του είδους οι ποινές έχουν προβληθεί στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και έχουν πλήξει τους ισολογισμούς των εταιρειών, η Ε.Ε. δεν έχει κατορθώσει με αυτές τις κινήσεις να διαβρώσει την παντοδυναμία της Google, που παραμένει ο κολοσσός της αναζήτησης στο Ιντερνετ στην Ευρώπη, όπου και ελέγχει μερίδιο αγοράς 93%.

Οπως επισημαίνει ο Μπιορν Χέρμπερς, νομικός στην εταιρεία CMS των Βρυξελλών, ο κ. Μουντ και η υπηρεσία του «αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο ηγετικό ρόλο σε σημαντικά ζητήματα πάταξης της μονοπωλιακής συμπεριφοράς» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πλατφόρμες του Ιντερνετ. Οι έρευνες της γερμανικής Αρχής Ανταγωνισμού προστίθενται σε μια ακολουθία από αντίστοιχες κινήσεις που στρέφονται κατά των συγκεκριμένων τεχνολογικών κολοσσών. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, πολλές αμερικανικές πολιτείες και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλαν αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αγωγές από πλευράς των γερμανικών αρχών είναι ο τρόπος που αυτοί οι τιτάνες της αμερικανικής τεχνολογίας εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τα δεδομένα για να πλουτίζουν εις βάρος των μικρότερων ανταγωνιστών τους. Και ενώ η γερμανική Αρχή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της ζημίας που προκαλούν στους Γερμανούς καταναλωτές, οι δράσεις της ενδέχεται να επιφέρουν ευρύτερες μεταβολές. Ο κ. Μουντ δηλώνει βέβαιος ότι «ο τρόπος που χειρίζονται τα δεδομένα οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αλλάξει και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι αρχές μπορούν σαφέστατα να κάνουν κάτι και να στραφούν εναντίον όσων επιχειρήσεων συγκεντρώνουν απεριόριστα δεδομένα «και δεν αφήνουν καμία επιλογή στον καταναλωτή».

Η πρώτη κίνηση του κ. Μουντ ήταν το 2013, όταν διεξήγαγε έρευνα στην Amazon, οπότε και πέτυχε τελικά να εξωθήσει την εταιρεία σε διάφορες αλλαγές στον τρόπο που χειρίζεται τις συμφωνίες της με τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η ομάδα του ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που έθεσε στο στόχαστρό της διάφορες διευθετήσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων, καθώς δεν άφηναν τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές. Με την προηγούμενη έρευνά του στη Facebook και στην πολιτική της να ακολουθεί τα μέλη της εκτός του κοινωνικού δικτύου, έθεσε στο στόχαστρό του ταυτοχρόνως τις μονοπωλιακές συμπεριφορές της και τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Προκάλεσε, έτσι, αλλαγές στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι εξουσίες του για να τιθασεύσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Με τη νέα νομοθεσία, που φέρει την ονομασία Αρθρο 10α, η ρυθμιστική αρχή έχει την εξουσία να εντοπίζει επιχειρήσεις με υπερβολική δύναμη σε διάφορους τομείς και να επισπεύδει τις σχετικές έρευνες σε οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά. Εν ολίγοις, με την αναβάθμισή της η υπηρεσία του κ. Μουντ διαθέτει εξουσίες που για την Κομισιόν είναι ακόμη το ζητούμενο. 

Μέχρι στιγμής έχει θέσει στο στόχαστρό της τις Google, Amazon και Facebook, και η Apple ήταν ο τελευταίος στόχος μόλις τη Δευτέρα. Οπως τονίζει ο ίδιος ο κ. Μουντ, «τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα» για μια ρυθμιστική αρχή από τη στιγμή που έχει εντοπίσει μια εταιρεία και την έχει χαρακτηρίσει ως σημαντική για τον ανταγωνισμό σε πολλές διαφορετικές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή