«Καμπανάκι» Γέλεν για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

«Καμπανάκι» Γέλεν για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

Αν δεν αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής του χρέους.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής του χρέους τους και με μια νέα οικονομική κρίση μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Αύγουστο, αν τα μέλη του Σώματος δεν επισπεύσουν την αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού. 

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όταν σε ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας τόνισε πως η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους θα ήταν «αδιανόητη» και «θα είχε απολύτως καταστροφικές οικονομικές συνέπειες».

Η κ. Γέλεν προσέθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές, το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει νέα νομοθεσία σχετικά με το όριο δανεισμού – επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τον δανεισμό του πριν από την εκπνοή της τελευταίας αναστολής στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με την κ. Γέλεν, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης «θα ακολουθήσει οικονομική κρίση που θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας αλλά και τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών ενώ ανακάμπτουμε ακόμη από την πανδημία».

«Θα κινητοποιηθώ για να προστατεύσω τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας δράση για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου δανεισμού το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε στο παρελθόν τη δυνατότητα να αποτρέπει ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής για αρκετούς μήνες. Ανέστειλε, για παράδειγμα, την καταβολή των εισφορών του κράτους στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Οπως υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να δεχθούν οποιαδήποτε πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών για το κυβερνητικό χρέος και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Κι όμως θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό, όταν το Κογκρέσο θα βρίσκεται σε διακοπές τον Αύγουστο, ενώ θα συνιστούσα να ληφθούν άμεσες ενέργειες για την αύξηση του ορίου δανεισμού ή να ανασταλεί η ισχύς αυτού του ορίου». 

Σύμφωνα με τον νομοθετικό προγραμματισμό της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι φετινές διακοπές του Αυγούστου θα έχουν διάρκεια από τις 9 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τη Γερουσία και από τις 30 Ιουλίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τις ομάδες εργασίας των επιτροπών να έχει προγραμματιστεί να εργαστούν αρκετές ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν το όριο δανεισμού εμποδίσει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα έσοδα από τους φόρους για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, καθιστώντας αδύνατη τη μερική αποπληρωμή του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή