ΑΝΑΛΥΣΗ

ΗΠΑ: Ανακάμπτει η αγορά εργασίας

ΗΠΑ: Ανακάμπτει η αγορά εργασίας

Λιγότεροι Αμερικανοί έκαναν αιτήσεις για να λάβουν επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού θα μπορούσε να ανακόψει την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς εργασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. H αμερικανική οικονομία δείχνει να αυξάνει ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη δείχνουν πως υπάρχει ισχυρή αύξηση των δαπανών των επιχειρήσεων για εξοπλισμό τον Μάιο. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών διευρύνθηκε τον περασμένο μήνα λόγω της αύξησης των εισαγωγών, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση. «Φαίνεται πως η αμερικανική οικονομία μάς εκπλήσσει με την ταχύτητα και τη δύναμη με την οποία ανακάμπτει από μια από τις ισχυρότερες υφέσεις στην Ιστορία», επισήμανε ο Κρις Ρούπκεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στη FWDBONDS στη Νέα Υόρκη. Oι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 7.000 και ανήλθαν σε 411.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με το τμήμα εργασίας. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν και έδειξαν πως υποβλήθηκαν 6.000 περισσότερες αιτήσεις από αυτές που είχαν νωρίτερα δημοσιευθεί.

Οικονομολόγοι του πρακτορείου Reuters είχαν εκτιμήσει πως οι αιτήσεις ανήλθαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα στις 380.000. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε άνοδος των αιτήσεων σε περιοχές όπως η Πενσιλβάνια, ωστόσο αυτή η άνοδος αντισταθμίστηκε από σημαντικές  μειώσεις στις αιτήσεις από περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Ιλινόι. Συνολικά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν από τα 6,1 εκατομμύρια στις αρχές Απριλίου 2020, παραμένουν ωστόσο 200.000-250.000. 

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 150 εκατ. Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, συμβάλλοντας έτσι στον άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν στο σπίτι, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια πολλών εργοδοτών που αναζητούν επειγόντως βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, καθώς ο κόσμος έχει αρχίσει να κυκλοφορεί. Μάλιστα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας φθάνει στα 9,8 εκατομμύρια, δηλαδή σε επίπεδα ρεκόρ. Παράγοντες όπως η έλλειψη υποδομών για τη φροντίδα των παιδιών αναγκάζουν αρκετούς γονείς, κυρίως γυναίκες, να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί διστάζουν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους καθώς φοβούνται μήπως μολυνθούν με τον ιό. Παράλληλα, η εικόνα της αγοράς εργασίας συνδέεται και με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τη μετάβαση σε νέες θέσεις εργασίας. «Εκτιμούμε πως η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να ανακάμπτει», σημείωσε ο Ντάνιελ Σίλβερ, οικονομολόγος της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν επηρεαστεί από διαφορετικούς παράγοντες. Πιστεύουμε πως τα στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν ηχηρά τώρα που αρκετές πολιτείες έχουν ξεκινήσει να περιορίζουν τα διαθέσιμα προγράμματα επιδομάτων, κάτι που όλο και περισσότερες πολιτείες σχεδιάζουν να κάνουν». 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε την περασμένη Τρίτη πως κατά τη γνώμη του θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας το φθινόπωρο. Επίσης, σε συνδυασμό με την πολύ καλή υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση, ύψους πολλών τρισ. δολ., αναμένεται να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το προηγούμενο τρίμηνο, συγκλίνοντας με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξεως του 4,3%.