Σε υψηλό 15 ετών ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 15 ετών ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία Ιουνίου της έρευνας PMI, o κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HIS Markit για τον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση στις 62,6 μονάδες από 62,1 τον Μάιο, υποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί ιστορικά. Εντούτοις, ο συνολικός δείκτης για τη δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων υποχώρησε στις 63,9 μονάδες, από το ιστορικό υψηλό των 68,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, λόγω υποχώρησης του αντίστοιχου δείκτη για τον τομέα των υπηρεσιών σε χαμηλό 2 μηνών 64,8 από 70,4 τον Μάιο.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI ανήλθε σε υψηλό 15 ετών 59,2 μονάδων από 57,1, με τον τομέα των υπηρεσιών να σημειώνει τη μεγαλύτερη βελτίωση, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της περιοχής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, τα θετικά στοιχεία από την έρευνα PMI ενίσχυσαν την ανοδική πορεία των αποδόσεων των ευρωπαϊκών τίτλων την εβδομάδα που διανύσαμε.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν στην περιοχή του -0,18% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καταγράφοντας άνοδο κατά περίπου 2,5 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση, και κατά 11 μονάδες βάσης από τα χαμηλά 2 μηνών -0,29% στις 11 Ιουνίου μετά την απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να διατηρήσει κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους τις αγορές αξιογράφων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) σε σημαντικά υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με αυτόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους.   

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης DXY υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας κοντά στο 91,500 ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη από τα υψηλά 2,5 μηνών 92,405 που σημείωσε την προηγούμενη Παρασκευή, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων το 2023, νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Στην πτώση του δολαρίου συντέλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, κατά τις οποίες κατέστη σαφές ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να ενθαρρύνει την ευρεία ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και όχι να προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων προκαταβολικά λόγω των αυξημένων ανησυχιών για επερχόμενο υψηλό πληθωρισμό.

Επωφελούμενη από την αδυναμία του δολαρίου, αλλά και από τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε την Τετάρτη σε υψηλό εβδομάδας 1,1969, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στην περιοχή του 1,1940 το μεσημέρι της Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη περίπου 0,7%.

 * Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή