Αισιοδοξία για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας άνω του 4% φέτος

Αισιοδοξία για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας άνω του 4% φέτος

Οι ενδείξεις πληθαίνουν, με τον τουρισμό να αποτελεί τη μεγάλη αβεβαιότητα.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ενδείξεις ταχείας και γρήγορης ανάκαμψης, πιο ισχυρής από τις αρχικές εκτιμήσεις» μίλησε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί μαζί του, βλέποντας ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%, αν και επισημαίνει ότι παραμένει μία σοβαρή πηγή αβεβαιότητας: ο τουρισμός. Επίσης, οι αναλυτές προβληματίζονται για τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ερωτήματα για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα πολλών από τα προγραμματιζόμενα έργα και προγράμματα στην ανάπτυξη.

Ετσι, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως μας λέει ο καθηγητής του Παναγιώτης Πετράκης, προβλέπουν τώρα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4,2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,3%, και στο 5% για το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 7%. Στη Eurobank, ο επικεφαλής οικονομολόγος Τάσος Αναστασάτος αναφέρει ότι ετοιμάζονται επίσης για αναθεώρηση προς τα πάνω της προηγούμενης πρόβλεψής τους για 3,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της, τη Δευτέρα, θα αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για φέτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω, στο 5,2% από 4,8%, αυτήν για το 2022. Η επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών παραμένει στο 3,6% για φέτος και 6,2% το 2022.

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε, στο υπουργικό συμβούλιο, τη βιομηχανική παραγωγή, που κινείται σταθερά ανοδικά από τον περασμένο Νοέμβριο με άλμα 22,5% τον Απρίλιο, την ενίσχυση των προσδοκιών στη μεταποίηση (ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών, PMI, ξεπέρασε τους τρεις τελευταίους μήνες το επίπεδο αναφοράς των 50 μονάδων), τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που έχει φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα (108,6 μονάδες τον Μάιο έναντι 109,5 μονάδων τον Μάρτιο του 2020), την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών αγαθών, που αποτυπώθηκαν στο ΑΕΠ του α΄ τριμήνου (όπου η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3%).

Ο κ. Αναστασάτος σημειώνει ότι πράγματι, βραχυπρόθεσμα, βελτιώνεται το προφίλ της ανάκαμψης, όπως δείχνει και το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου, χάρη και στην ισχυρή δημοσιονομική στήριξη, την επέκταση του εμβολιασμού και τη διαθεσιμότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Σημασία έχει, όμως, πότε θα υλοποιηθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη», προσθέτει. Επισημαίνει, όμως, ως αρνητικό παράγοντα τη διαφαινόμενη επιδείνωση του σεναρίου για τον τουρισμό, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πλέον στο κάτω άκρο της πρόβλεψης για έσοδα 40%-50% του 2019. Επισημαίνει επίσης ότι αν και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση τα επόμενα 3-4 χρόνια, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα γίνουν και οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να φέρει την καινοτομία και την τεχνολογία που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Οι κίνδυνοι έχουν σχέση με τον τουρισμό, συμφωνεί και ο κ. Πετράκης, αν και εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος δεν θα πέσει κάτω από 4%, καθώς έχουν ξεκινήσει επενδυτικές δραστηριότητες, ενεργοποιείται η επένδυση του Ελληνικού, κινείται η οικοδομή. Ωστόσο σημειώνει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα έχουν τόσο μεγάλη πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία. «Εγώ πιστεύω πρώτα στην ανάκαμψη και μετά στη μεταρρύθμιση», λέει, προσθέτοντας ότι σε αυτήν τη φάση είναι χρήσιμα έργα όπως το μετρό, το Ελληνικό και ο Βόρειος Αξονας Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή