Επιστρέφουν οι ξένοι στην ελληνική κτηματαγορά

Επιστρέφουν οι ξένοι στην ελληνική κτηματαγορά

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική προβλέπεται ότι θα είναι η επιστροφή των ξένων αγοραστών κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει εισπράξει σημαντική θετική δημοσιότητα στο εξωτερικό τόσο λόγω της διαχείρισης της πανδημίας όσο και λόγω της προοπτικής σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα διαθέτει ένα πολύ σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς πώληση, απόρροια της διαδικασίας εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα στοιχεία αναζητήσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Prosperty, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει, προκύπτει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, ιδίως από τον Μάιο και μετά. Μάλιστα, στελέχη της εταιρείας, η οποία διαθέτει εκατοντάδες οικιστικά ακίνητα προς πώληση, αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένες αρκετές συναντήσεις με ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα. Οι πιο δυναμικές χώρες είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αγγλία, η Ρωσία και η Γερμανία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πληθώρα ακινήτων διαφορετικών χαρακτηριστικών, κόστους αλλά και τοποθεσίας. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά διαμερίσματα κόστους έως 250.000 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξοχικές κατοικίες στην Πελοπόννησο κόστους έως 350.000 ευρώ, εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική και την Κρήτη κόστους έως 500.000 ευρώ, αλλά και πολυτελείς κατοικίες μεγάλης αξίας. Επίσης, πολύ σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για εξοχικές κατοικίες στα νησιά του Αιγαίου, ιδίως για όσες πωλούνται σε τιμές έως 800.000 ευρώ. 

Τα νησιά αποτελούν έναν διαχρονικό προορισμό αγορών ακινήτων, με την Κρήτη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα, αλλά και άλλους παραθεριστικούς προορισμούς, όπως τη Χαλκιδική, τη Νότια Πελοπόννησο, τις Σπέτσες και την Υδρα, να παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Μαρκόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Prosperty, «η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά ως κορυφαίος προορισμός για ξένους αγοραστές στην αγορά του real estate, οι οποίοι αναζητούν τόσο αποδόσεις όσο και τη δυνατότητα να περνούν κάποιες ημέρες του χρόνου κάτω από τον ελληνικό ήλιο». Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, παρότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα το 2020 κινήθηκαν σε χαμηλότερα πλαίσια (κατά 30-40%) από αυτές του 2018 και του 2019 αντίστοιχα, εντούτοις ανήλθαν σε 875 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο από τα 415 εκατ. ευρώ που είχαν εισρεύσει στη χώρα το 2017 και υπερπολλαπλάσιο των 222 εκατ. ευρώ του 2016 και των μόλις 152 εκατ. ευρώ του 2015. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν υπολογίσει κανείς ότι το 2020 χαρακτηρίστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας, υπήρξε πλήρης απουσία επενδυτών μέσω του προγράμματος golden visa και παρατηρήθηκε και επενδυτική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Prosperty, «το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα οφείλεται τόσο στο περιβάλλον της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που βελτιώνει την εμπιστοσύνη και τη διεθνή εικόνα της χώρας, όσο και σε στοχευμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο (φορολογικά κίνητρα, ψηφιοποίηση διαδικασιών, επαναδραστηριοποίηση της golden visa κ.λπ.) και στη βελτίωση των υποδομών (π.χ. αεροδρομίων κ.λπ.) οι οποίες βοηθούν την Ελλάδα να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε υπολογίσιμο ανταγωνιστή προς τις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία».

Επίσης, η Αθήνα παραμένει μία από τις φθηνότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ήπιο περιβάλλον, τις επαρκείς αεροπορικές συνδέσεις και την εύκολη πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου, συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για ξένους επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα τόσο για προσωπική χρήση όσο και για εισόδημα (π.χ. βραχυχρόνιες μισθώσεις). Οι δε επενδύσεις υψηλού κύρους που δρομολογούνται στο Ελληνικό, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στα Αστέρια της Γλυφάδας, αλλά και σε άλλα σημεία του παραλιακού μετώπου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού αγοραστών υψηλού εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή