H μετάλλαξη «Δέλτα» «χτύπησε» τις αγορές

H μετάλλαξη «Δέλτα» «χτύπησε» τις αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν «στο κόκκινο», ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθούσαν αργά χθες και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο. Ο Dow Jones και ο S&Ρ 500 εμφάνιζαν πτώση της τάξεως του 0,71% και του 0,12% αντιστοίχως. 

Μεταξύ των επενδυτών επικρατούσαν ανησυχία και νευρικότητα, αφενός λόγω του προβληματισμού για την πιθανή απαγόρευση Βρετανών τουριστών σε ευρωπαϊκές χώρες και αφετέρου εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πλήγμα στις τιμές πετρελαίου στις αγορές εμπορευμάτων, γεγονός το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε και τις τιμές των μετοχών των ενεργειακών ομίλων, οι οποίες υποχώρησαν άνω του 2%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 0,59%, ενώ ειδικά ο κλαδικός δείκτης των επιχειρήσεων ταξιδίων και αναψυχής είχε δραστική κάμψη 4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Times αναφέρεται πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη μετακίνηση προς την Ε.Ε. στους προερχόμενους από τη Βρετανία, ασχέτως εάν έχουν εμβολιαστεί – ο λόγος είναι η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού. Επιπροσθέτως, το Χονγκ Κονγκ απαγορεύει όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον ίδιο λόγο.

Οπως παρατηρεί ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της AJ Bell, «παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ταξιδίων της Βρετανίας χάρη στην ανανεωμένη “πράσινη λίστα” της κυβέρνησης έχουν να προσφέρουν στην πελατεία τους πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, δεν παύει να είναι ανησυχητικό το ενδεχόμενο η Γερμανία να πείσει την Ε.Ε. και να απαγορευτεί συνολικά η πρόσβαση των Βρετανών εκεί». Ο κλαδικός δείκτης της ενέργειας εξασθένησε κατά 2,3% λόγω ανησυχιών ότι τα αυξημένα κρούσματα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση. Νευρικότητα προκαλεί και η μεθαυριανή διάσκεψη των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, όπου θα αποφασιστεί πιθανώς αύξηση παραγωγής. Το αργό Νέας Υόρκης απώλεσε 1,4% της αξίας του, στα 73,02 δολάρια το βαρέλι χθες. Tέλος, στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,88%, με -0,34% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,98%, με -1,11% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,99% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή