Συμφωνία ΑΔΜΗΕ με Vodafone για χρήση δικτύων οπτικών ινών

Συμφωνία ΑΔΜΗΕ με Vodafone για χρήση δικτύων οπτικών ινών

Στόχος, η στήριξη επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές την επόμενη 20ετία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου διάρκειας 20 ετών με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών των δύο εταιρειών προχώρησαν η Grid Telecom (100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και η Vodafone Eλλάδας. Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε, θα επιτρέψει στα δύο μέρη να αξιοποιήσουν περαιτέρω τμήματα του δικτύου κορμού, ώστε να προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους και να υποστηρίξουν νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.

Για την Grid Telecom, που συστάθηκε στις αρχές του 2019 ως 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και με σκοπό την είσοδο του Διαχειριστή στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, η νέα συνεργασία αποτελεί ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών που αναπτύσσει μέσω του συστήματος μεταφοράς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Grid Telecom προχωρεί το 2021 στη διάθεση υπηρεσιών ultra-high χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει. Το δίκτυο οπτικών ινών της Grid Telecom υπερβαίνει σήμερα τα 4.000 χλμ. και σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας, Γ. Ψυρρή, αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα έτη, παράλληλα με την επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική και –κυρίως– τη νησιωτική Ελλάδα. Η Grid Telecom είναι επίσης ένας από τους εννέα ενδιαφερομένους για τη μεγάλη ΣΔΙΤ της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (UFBB). Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδας, ο κ. Ψυρρής τόνισε ότι ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Grid Telecom στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών. «Προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, η Grid Telecom χτίζει ένα αξιόπιστο δίκτυο κορμού, υψηλής διαθεσιμότητας, το οποίο θα συμβάλει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για τη Vodafone Ελλάδας η πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom θα επιταχύνει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα νέας γενιάς, όπως 5G, FTTH και δύο υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο, αντίστοιχα. «Η συμφωνία μας με την Grid Telecom μας βοηθά να χρησιμοποιήσουμε με ακόμη καλύτερο τρόπο τις επενδύσεις που έχουμε κάνει, αλλά και να αξιοποιήσουμε ένα νέο δίκτυο, που θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα και να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Καινοτομούμε εφαρμόζοντας πολιτικές ανοιχτότητας και προωθώντας “έξυπνες” λύσεις, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας και οδηγούν σε σημαντική περιβαλλοντική εξοικονόμηση». 

Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ εγκαταστάθηκε από την Tellas, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών μέσω της οποίας η ΔΕΗ επιχείρησε την πρώτη είσοδό της στην αγορά τηλεπικοινωνιών το 2003, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει τότε τον σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στη χώρα. Το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε και η ΔΕΗ το 2007 βγήκε από την αγορά πουλώντας το μερίδιό της στη Wind.

Σήμερα η ΔΕΗ δρομολογεί το δικό της επενδυτικό πλάνο ύψους 700-800 εκατ. ευρώ για την εκ νέου είσοδό της στη χονδρεμπορική αγορά των τηλεπικοινωνιών αξιοποιώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και έχει ήδη υπογράψει κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Forthnet. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή