Αυξήσεις στο ρεύμα από 1ης Αυγούστου

Αυξήσεις στο ρεύμα από 1ης Αυγούστου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβαρύνσεις και στο ρυθμιζόμενο σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, που είναι κοινό για όλους τους παρόχους, έρχονται από την 1η Αυγούστου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ΡΑΕ ενέκρινε τις νέες χρεώσεις συστήματος μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το 2021, σύμφωνα με τις οποίες οι οικιακοί καταναλωτές επιβαρύνονται κατά 3,3%, με την εν λόγω χρέωση να αναπροσαρμόζεται από 0,542 ευρώ η κιλοβατώρα σε 0,56 ευρώ. Με 3% επιβαρύνονται και οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, ενώ οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το δίκτυο χαμηλής τάσης όπως και ο οδικός φωτισμός με 6,5% καθώς η χρέωση αναπροσαρμόζεται από 0,488 ευρώ η κιλοβατώρα στα 0,52 ευρώ η κιλοβατώρα. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση 15,6% αφορά τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, με την εν λόγω χρέωση να ανεβαίνει στα 1.384 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 1.197 ευρώ. Η μόνη ευνοημένη κατηγορία είναι οι βιομηχανίες υψηλής τάσης, η χρέωση των οποίων μειώνεται κατά 2% και διαμορφώνεται σε 23.560 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 24.062 ευρώ.

Εγκρίθηκαν 7.016 αιτήσεις στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Την υπαγωγή 7.016 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ενέκρινε η Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ», που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία της γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου. Με την απόφαση μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών με άμεσα οικονομικά και λειτουργικά οφέλη για τους πολίτες, που θα συμβάλουν συγχρόνως στην τόνωση της αγοράς. Ειδικότερα, η Επενδυτική Επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή ακόμη 7.016 αιτήσεων, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 180,56 εκατ. ευρώ.

Στενεύουν τα περιθώρια χρόνου για την MLS

Αδειάζει, ως φαίνεται, η κλεψύδρα για την MLS, καθώς στις 11 Ιουλίου λήγει το ομόλογο ΜΛΣΟ1, που είχε εκδώσει το 2016. Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει το κεφάλαιο των 4 εκατ. ευρώ, ειδάλλως το χρεόγραφο θα περιέλθει σε κατάσταση default (αδυναμία πληρωμής) και θα καταστεί άμεσα απαιτητό, γεγονός που θα έφερνε την εταιρεία αντιμέτωπη με τσουνάμι νομικών ενεργειών. Τα ανοιχτά μέτωπα για την εταιρεία πληροφορικής παραμένουν πολυάριθμα, καθώς δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019.

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ

Περισσότερα από 565.000 ραντεβού έχουν πραγματοποιηθεί στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, και η διοίκηση του φορέα αποφάσισε ότι πρέπει να επεκταθεί και να μονιμοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού. Παράλληλα, αποφασίστηκε η παροχή άλλων 50 ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με στόχο τη σταδιακή κάλυψη ολοένα και περισσότερων συναλλαγών με τους πολίτες. Στον σχεδιασμό του νέου διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, είναι τα παραπάνω να συνδυαστούν με τη διάθεση επιπλέον ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα μέσω των ΚΕΠ, την υπηρεσία myEFKAlive που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία καθώς και με το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Η NN κοντά σε deal εξαγοράς της MetLife

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ολλανδικό ασφαλιστικό όμιλο ΝΝ βρίσκεται η MetLife για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και την Πολωνία, με το προσφερόμενο τίμημα να κυμαίνεται κοντά στα 740 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, με βάση το οποίο δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλείσει ίσως και τις επόμενες μέρες. Και οι δύο εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, η NN Hellas είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με συνολικά ασφάλιστρα 470,7 εκατ. ευρώ, ενώ στα 285 εκατ. ευρώ ανήλθαν την περασμένη χρονιά τα ασφάλιστρα της MetLife. Με ανακοίνωσή του ο ολλανδικός όμιλος NN επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση της ηγετικής του θέσης σε «ελκυστικές αναπτυξιακές αγορές», ενώ από την πλευρά της αμερικανικής MetLife, η πρόθεση πώλησης αποτελεί μέρος της προσπάθειας να αντλήσει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει άλλες δραστηριότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή