Κάτω από τις 900 μονάδες το Χ.Α., που έκλεισε με απώλειες 1,08%

Κάτω από τις 900 μονάδες το Χ.Α., που έκλεισε με απώλειες 1,08%

Στις 893,60 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης – Στα 55,2 εκατ. ο τζίρος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τις 900 μονάδες οδηγήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για πρώτη φορά από τις 3 Ιουνίου, με την πτώση να επεκτείνεται σε όλο το ταμπλό, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν κέρδη, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 άνοιγε σε νέο ιστορικό υψηλό. Η αποχή των αγοραστών ήταν αυτή που έκανε εύκολη την… κυριαρχία στους πωλητές, σε μια διορθωτική συνεδρίαση η οποία έγινε κατά τα άλλα χωρίς… κόστος ωστόσο, καθώς ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και πάλι. Η αγορά, αν και διέσπασε τις κρίσιμες 900 μονάδες, προσπάθησε ωστόσο να διατηρήσει την επόμενη στήριξη των 890 μονάδων, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται καθοριστική για την τεχνική εικόνα του Χ.Α.

Οι αναλυτές εντοπίζουν τρία σημεία, τα οποία εξηγούν και που μπορεί να εντείνουν την αδυναμία του Χ.Α. και αυτά είναι: η πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία έχει αρχίσει και θορυβεί τους επενδυτές, η πορεία του τουρισμού, η οποία ακόμη δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και «απειλείται» από αυτή τη νέα πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, καθώς και οι αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και οι ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες έχουν απορροφήσει ή θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 893,60 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,23 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 2.166,99 μονάδες, ενώ απώλειες 0,89% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.415,48 μονάδες.

Πέραν του χρηματοοικονομικού κλάδου, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκε η Aegean (-4,81%) και ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-2,84), ΟΤΕ (-2,36%), Βιοχάλκο (-2,22%), Lamda Development (-2,07) και Titan (-2,02%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% στις 566,73 μονάδες, με την Alpha Bank και την Eurobank να αποτελούν τις μόνες μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που έκλεισαν με κέρδη, στο +1,04% και στο +0,19% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 1,64% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,61%.

Η οικονομική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών περιέλαβε εξαιρετικές εξελίξεις (π.χ. Ελληνικό, σύμβαση ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εκκίνηση της ΑΜΚ της Alpha Bank, οι σημαντικές διανομές μερισμάτων από ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ), όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», ωστόσο, η εικόνα του χρηματιστηρίου δεν είναι αντίστοιχη με τα παραπάνω: η συναλλακτική καχεξία έχει γίνει καθημερινότητα και η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες σε συνέχεια της πολυήμερης συσσώρευσης συνιστά την τελευταία εξέλιξη.

Η εξήγηση, όπως επισημαίνει, έρχεται από τις ασύμμετρες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας: η μετάλλαξη «Δέλτα» αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επάνοδο της υγειονομικής κρίσης, με το ενδεχόμενο των περιοριστικών μέτρων να επανέρχεται.

Ετσι, οι προσδοκώμενες αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις για τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες μετατίθενται για τους επόμενους και το σενάριο για θετικό έως υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης το β΄ και το γ΄ τρίμηνο ατονεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή