Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω γενικευμένης αισιοδοξίας εξαιτίας των στοιχείων που δείχνουν ότι το οικονομικό κλίμα και η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο μέσα τον Ιούνιο. 

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω ανοδική ώθηση, ειδικότερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έδωσε η είδηση ότι η Adidas προχωράει σε επαναγορά μετοχών της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφουν οι κλάδοι που αναμένεται να ωφεληθούν τα μέγιστα από την οικονομική ανάπτυξη και συγκεκριμένα οι κλάδοι των χημικών, των βασικών βιομηχανικών μετάλλων, των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ενεργειακών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές χημικών βιομηχανιών έκλεισε με άνοδο 0,9%. Σημειωτέον ότι αναλυτές της εταιρείας δεδομένων FactSet προβλέπουν πως οι εταιρείες του δείκτη Stoxx 600 θα σημειώσουν αύξηση κερδών άνω του 50% φέτος σε σύγκριση με το 2020.

Σχολιάζοντας το κλίμα της αισιοδοξίας, αναλυτές της ING τόνισαν σε σχετική ανακοίνωσή τους πως «μόνο τον Μάιο του 2000, όταν κορυφωνόταν η άνοδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, είχαμε δει περισσότερη αισιοδοξία από αυτήν που επικρατεί τώρα». Οπως διευκρίνισαν, η επαναλειτουργία των οικονομιών προκαλεί μια συντονισμένη αύξηση της παραγωγής και του θετικού κλίματος για τους επόμενους μήνες τόσο μεταξύ βιομηχανιών, επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών, όσο και μεταξύ καταναλωτών. 

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρή άνοδο 0,21% και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού επίσης με μικρή άνοδο 0,14%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε, όμως, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με κέρδη 0,88%. Η μετοχή της Adidas έκανε άλμα 2,5% σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς νωρίτερα η γερμανική βιομηχανία αθλητικών ειδών είχε ανακοινώσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 550 εκατ. ευρώ. Η είδηση συνδυάστηκε, άλλωστε, με την υποχώρηση που σημείωσε ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Στους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγονταν, πάντως, οι ταξιδιωτικές εταιρείες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν υποχώρηση 0,2%. Είχε προηγηθεί η είδηση πως ενδέχεται να απαγορευθεί η είσοδος Βρετανών τουριστών στη Γερμανία εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει επικρατήσει στη Βρετανία. Σημειωτέον ότι η Ισπανία επέβαλε περιορισμούς στους Βρετανούς τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή