Σήμερα ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Alpha

Σήμερα ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Alpha

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, που πραγματοποιείται μέσω συνδυασμένης προσφοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την ιδιωτική τοποθέτηση να «σηκώνει» το κύριο βάρος της αύξησης, καλύπτοντας σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία περίπου δύο φορές τα απαιτούμενα κεφάλαια από το ξένο βιβλίο. Οι προσφορές με βάση τις πληροφορίες διαμορφώνονται πάνω από το 1 ευρώ ανά μετοχή –κυμαίνονται μεταξύ 1,05 και 1,10– αλλά η τελική τιμή, όπως και η κατανομή, θα διαμορφωθεί σήμερα με το κλείσιμο του book building. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε χθες με άνοδο 1,04% στο 1,120 ευρώ, παρά την πτώση που κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης. Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί και η δημόσια πρόταση στην Ελλάδα, που μέχρι χθες είχε καλυφθεί κατά το ένα τρίτο, περίπου. Η δημόσια προσφορά θα απορροφήσει έως και το 20% της αύξησης και θα κρίνει και το ύψος των αδιάθετων μετοχών που τυχόν θα προκύψουν.

Στοχευμένες πωλήσεις ακινήτων από την Trastor

Συνεχίζονται οι στοχευμένες πωλήσεις ακινήτων από την Trastor ΑΕΕΑΠ. Η τελευταία σχετική κίνηση αφορά την πώληση καταστήματος στην οδό Κολοκοτρώνη 1 στην περιοχή της Κηφισιάς, έναντι τιμήματος ύψους 950.000 ευρώ. Στόχος είναι μέσω της αποεπένδυσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων να εξοικονομηθούν πόροι, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για την επένδυση σε νέες κατηγορίες με υψηλότερες προοπτικές υπεραξιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και πρόσφατες πωλήσεις πρατηρίων καυσίμων, τα οποία είχαν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πριν από αρκετά χρόνια. 

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το αδιύλιστο νερό 

Στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή περιελήφθη η τροπολογία βάσει της οποίας ανανεώνεται, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2040, το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΥΔΑΠ για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οφειλές της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο από προμήθεια ακατέργαστου ύδατος προσδιορίζονται με ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών. Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται και οι απαιτήσεις της εταιρείας κατά του Δημοσίου.

Ενθαρρυντικά σημάδια για τον τουρισμό 

Ο τουρισμός στην Ε.Ε. βρίσκεται έως και 20% υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 αυτήν τη στιγμή, ενώ στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 36% σε μέσο όρο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης της Oxford Economics. Για τον Ιούνιο, ο οίκος εκτιμά πως οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην Ε.Ε. κινήθηκαν στο 45% των επιπέδων του 2019 και θα μπορούσαν να φτάσουν το 75%-85% τον Αύγουστο, ενώ επισημαίνεται πως η τουριστική δραστηριότητα ανακάμπτει στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία κινούνται πιο αργά.

Σχέδιο άμεσης δράσης για το ΝΑΤ

Εως και 5 χρόνια καθυστερεί για την έκδοση των συντάξεων το ΝΑΤ, το παλαιότερο ασφαλιστικό ταμείο στην Ευρώπη, αλλά και ένα από τα πλέον προβληματικά, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Πειραιά. Ο κ. Χατζηδάκης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΝΑΤ, Κ. Τσαγκαρόπουλο, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συμφωνήθηκε η άμεση υλοποίηση σχεδίου δράσης, που θα περιλαμβάνει την αύξηση των ρυθμών απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ εντός του 2021, την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του αλλά και την άμεση διασύνδεση των συστημάτων του με τον e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και τη βελτίωση με κάθε δυνατό τρόπο της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Ισως έτσι, έπειτα από 160 χρόνια λειτουργίας, πάψει το ΝΑΤ να εκδίδει συντάξεις σε 4 με 5 χρόνια που είναι σήμερα και επανέλθει στις εποχές που η καθυστέρηση έφθανε μόλις τους 5 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή