Στο κλειστό κλαμπ των εταιρειών που αξίζουν 1 τρισ. δολ. η Facebook

Στο κλειστό κλαμπ των εταιρειών που αξίζουν 1 τρισ. δολ. η Facebook

Ανοδος της μετοχής κατά 4% έπειτα από αθωωτική δικαστική απόφαση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης ότι τα στοιχεία που είχε στα χέρια της ήταν ανεπαρκή να αιτιολογήσουν ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας Facebook ακολουθούσε μονοπωλιακή πρακτική, η τιμή της μετοχής του εκτινάχθηκε 4%. Αποτέλεσμα ήταν και η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου να αναρριχηθεί πρώτη φορά στην Ιστορία στα επίπεδα του 1 τρισ. δολαρίων. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδεχομένως η εταιρεία, την οποία ίδρυσε μέσα στη φοιτητική εστία, όπου διέμενε, ο νυν δισεκατομμυριούχος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενδεχομένως να υποχρεωνόταν να πουλήσει Instagram και WhatsΑpp, δύο εταιρείες που της ανήκουν. Πέραν τούτου, από πλευράς των εναγουσών, δηλαδή των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών, οι οποίες κινούνται δικαστικά εναντίον των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας για να περιορίσουν την κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά, η δικαστική απόφαση συνιστά ήττα. Η FTC και μια μεγάλη ομάδα πολιτειών υπέβαλαν ξεχωριστές αγωγές το 2020, κατηγορώντας το Facebook ότι παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και υπονόμευσε τον ανταγωνισμό, εξαγοράζοντας μικρότερες ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως το Instagram με τίμημα 1 δισ. δολ. και το WhatsApp με τίμημα 19 δισ. δολαρίων.

Ο δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ του Περιφερειακού Δικαστηρίου για την Κολούμπια των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επιτροπή θεμιτού εμπορίου (FTC) δεν κατόρθωσε να αποδείξει πως το Facebook στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει μονοπωλιακή δύναμη, αν και προσέθεσε πως η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νέα καταγγελία έως τις 29 Ιουλίου. Επίσης, απέρριψε αγωγή την οποία είχαν καταθέσει πολιτείες των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι πέρασε πολύς καιρός έως ότου θέσουν υπό αμφισβήτηση τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp το 2012 και το 2014 αντίστοιχα από τον όμιλο Facebook. Στην περίπτωση των πολιτειών, ο δικαστής δεν τις κάλεσε να επανέλθουν με νέα καταγγελία. Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε αιτηθεί να απορριφθούν συνολικά οι αγωγές εις βάρος του.

Αναφερόμενος τώρα ειδικά στην αγωγή της επιτροπής θεμιτού εμπορίου, ο Τζέιμς Μπόσμπεργκ δήλωσε: «Αν και το δικαστήριο δεν ομονοεί με όλους τους ισχυρισμούς της Facebook, τελικά συμφωνεί ότι η καταγγελία εις βάρος της είναι νομικά ανεπαρκής και επομένως πρέπει να απορριφθεί». Αν και θεώρησε περισσότερο βάσιμες τις θέσεις της επιτροπής για τις εξαγορές των δύο εταιρειών από τη Facebook, ωστόσο, προσέθεσε πως εκείνη δεν μπορούσε με επάρκεια να στηρίζει τους ισχυρισμούς της πως το Facebook ελέγχει πάνω από το 60% της αγοράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Oπως υπενθυμίζει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι των τεχνολογικών γιγάντων (Microsoft, Apple, Facebook Amazon, Google), οι οποίοι με το πολυεθνικό τους στάτους καταβάλλουν αναλογικά λίγους φόρους. Προσφάτως, άλλωστε, ο Τζο Μπάιντεν ανέθεσε την προεδρία της επιτροπής θεμιτού εμπορίου σε διακεκριμένη νομικό του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τη Λάινα Χαν, σφοδρή επικρίτρια των κολοσσών. 

Tέλος, επισημαίνεται πως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία επί μακρόν έχει στο στόχαστρό της τις τεχνολογικές εταιρείες για παραβίαση του θεμιτού ανταγωνισμού, επί του παρόντος μελετά για τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές και την Αpple μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή