Τουρισμός: Το δίλημμα του ευρωπαϊκού Νότου υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα

Τουρισμός: Το δίλημμα του ευρωπαϊκού Νότου υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δύσκολη απόφαση να επιβάλουν περιορισμούς στις αφίξεις ξένων τουριστών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ή να πάρουν το ρίσκο μιας ενδεχόμενης γρήγορης εξάπλωσης.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δύσκολη απόφαση να επιβάλουν περιορισμούς στις αφίξεις ξένων τουριστών ή να πάρουν το ρίσκο μιας γρήγορης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που οικονομολόγοι ούτως ή άλλως προειδοποιούν, για άλλη μια απογοητευτική σεζόν, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Χώρες που η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό, όπως η Ισπανία, έχουν ταχθεί ενάντια στην έκκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για μια συντονισμένη προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες από χώρες με υψηλά ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, τονίζεται στο δημοσίευμα. 

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως εξακολουθεί να είναι αναγκαία η διευθέτηση του ζητήματος της υποδοχής τουριστών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, όπου υπάρχει διασπορά της εν λόγω μετάλλαξης, έτσι ώστε να μην υπάρχει παράλληλα κίνδυνος της εξάπλωσής της στις χώρες υποδοχής.

«Αυτό είναι ήδη αυταπόδεικτο, με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να λένε πως είναι ανοιχτές σε όλους, τη στιγμή που οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιλαμβάνονται πολύ διαφορετικά την εξίσωση κόστους – οφέλους», αναφέρει η Τζέσικα Χιντς, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Αυτή την εβδομάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα για τους Βρετανούς τουρίστες. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ιταλία ζήτησε από τους Βρετανούς ταξιδιώτες να μένουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Ωστόσο, μετά από μια μείωση έως και 80% στα έσοδα από τον ξένο τουρισμό, τα εν λόγω κράτη προσπαθούν να αναπληρώσουν τις οικονομικές απώλειες.

Τουρισμός: Το δίλημμα του ευρωπαϊκού Νότου υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα-1

Ο εισερχόμενος τουρισμός αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, και περίπου το 6% αυτού της Ισπανίας, τη χρονιά πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το OECD.

Στοχεύοντας στην προσέκλυση τουριστών, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήραν τον Μάιο τους περισσότερους περιορισμούς που αφορούσαν στη διενέργεια τεστ και στην τήρηση καραντίνας, για τις αφίξεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το ίδιο έκανε και η Ελλάδα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες από 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Από τότε, τόσο η Βρετανία, όσο και η Ρωσία βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια έντονη αύξηση των μολύνσεων από τη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Τimes.

Oι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 55% τον Ιούνιο, συγκριτικά με τα προ-πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την Oxford Economics, η οποία ωστόσο προβλέπει πως η μείωση αυτή θα ανέλθει μόλις στο 25 – 15% τον Αύγουστο. Οι αναζητήσεις στο Google για διαμονή στην Ισπανία, για παράδειγμα, δείχνουν επάνοδο στα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey είναι πιο απαισιόδοξη. Προβλέπει πως τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι φέτος τα μισά σε σχέση με τα προ-πανδημίας ποσοστά, ενώ εκτιμά πως θα έχουν ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2024.

Τουρισμός: Το δίλημμα του ευρωπαϊκού Νότου υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα-2

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος επέπληξε την Αθήνα επειδή δέχεται επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές των χωρών της Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα ζητεί πλέον αρνητικό τεστ από όλους τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα από τη Ρωσία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της Ε.Ε. είναι ένας αγώνας για να σωθεί η τουριστική σεζόν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο Ραφαέλ Ντομενέκ, επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων της ισπανικής τράπεζας BBVA δήλωσε ότι: «Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την απειλή είναι η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας».

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή