Αναδρομικά μόνο σε συνταξιούχους του Δημοσίου

Αναδρομικά μόνο σε συνταξιούχους του Δημοσίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έναν ακόμη μήνα θα καθυστερήσει η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και έλαβαν σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016. Αν και ο ΕΦΚΑ είχε ανακοινώσει την πληρωμή των αναδρομικών ποσών με εμβόλιμη καταβολή προγραμματισμένη για σήμερα, 30 Ιουνίου, με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα, η πληρωμή αναβάλλεται για τις 27 Ιουλίου. Η διοίκηση επικαλείται καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία (Intrasoft). Να σημειωθεί βέβαια ότι πρόκειται για αναδρομικά ποσά έως 21 μηνών, καθώς ο νόμος που προβλέπει τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και ισχύει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, βάσει της τότε απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Xθες ολοκληρώθηκε η πληρωμή των αυξημένων ποσών στους συνταξιούχους του Δημοσίου, που έλαβαν για πρώτη φορά σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. 

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, δόθηκαν αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν από τη 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι είδαν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.

Η νέα καθυστέρηση αφορά την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016). Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς και των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, ο ΕΦΚΑ δεν προχωράει στον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας, επισημαίνοντας μόνο ότι θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. 

Από την πλευρά τους στελέχη της Intrasoft αναφέρουν ότι η καταβολή των αναδρομικών με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 που εκδόθηκαν μετά τις 13/5/2016 απαιτεί κάθε φορά την υλοποίηση  πολύπλοκης διαδικασίας, που εγκυμονεί κινδύνους στην ορθή απεικόνιση του πληρωτέου ποσού. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα του τελικού αποτελέσματος προτάθηκε να πραγματοποιηθεί η πίστωση των λογαριασμών συντάξεων, συνολικά για τις διαφορετικές περιπτώσεις, με την επιτυχή ολοκλήρωση των διαφορετικών τύπων ελέγχου υπολογισμού του τελικού ποσού πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή