Πτώση στη σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα»

Πτώση στη σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε απώλειες ολοκλήρωσαν τη χθεσινή τους συνεδρίαση τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο λόγω ανησυχιών του επενδυτικού κοινού για την πορεία του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις από την επικίνδυνα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού. 

Οι προβληματισμοί τους αποτυπώθηκαν στους κλάδους που είναι ευάλωτοι από την πορεία της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Και αυτό παρατηρήθηκε αν και οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ακολούθησαν την άνοδο που είχαν εμφανίσει το βράδυ της Τρίτης οι αντίστοιχες μετοχές στην αμερικανική αγορά. Ειδικότερα, χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης του SΤΟΧΧ 600 είχε πτώση 0,77%, αν και συνολικά τείνει να ολοκληρώσει ένα από τα καλύτερα εξάμηνα σε απόδοση από το 1998 και εντεύθεν. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κάμψη 0,71%, με -1,02% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,91% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,01% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,05% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Εξίσου καλό εκτιμάται πως είναι για τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου το πρώτο εξάμηνο του 2021. Χθες, πριν από το κλείσιμο, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν κέρδη της τάξεως του 0,57% και του 0,11% αντιστοίχως, αν και οι επενδυτές εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους για την υψηλή αποτίμηση των μετοχών. Συν τοις άλλοις ανησυχούν για τη μετάλλαξη «Δέλτα», αν και τα στοιχεία για την απασχόληση και την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ είναι θετικά. Από τις αρχές της χρονιάς ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 14% και ο Ιούνιος θα είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας ανόδου του.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι επενδυτές μελετούν την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο βάσει προκαταρκτικών στοιχείων υποχώρησε στο 1,9% από το 2% τον Μάιο. «Μια καταγραφή κάτω από το όριο-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2% ίσως να προσφέρει επιπλέον επιχειρήματα σε όσους εκτιμούν πως οι αξιωματούχοι της δεν είναι πιθανόν να αρχίσουν να εξετάζουν την απόσυρση των μέτρων στήριξης στο άμεσο μέλλον – οπότε αυτή η προοπτική λειτουργεί υποστηρικτικά για τις μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», παρατηρεί, τέλος, ο ανώτατος αναλυτής αγορών, Χαράλαμπος Πισούρος, στην JFD Group. Στην αγορά εμπορευμάτων χθες η τιμή του αργού Νέας Υόρκης ενισχύθηκε κατά 0,4%, στα 73,29 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ υποχώρησε ως προς το δολάριο κατά 0,4%, στα 1,1846 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή