Αποζημίωση για καθυστέρηση έκδοσης σύνταξης

Αποζημίωση για καθυστέρηση έκδοσης σύνταξης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποζημίωση θα πληρώνει το Δημόσιο στους συνταξιούχους που περιμένουν για χρόνια να βγει η σύνταξή τους και υφίστανται οικονομική ζημία από την καθυστέρηση. Η απόφαση για αποζημίωση των συνταξιούχων εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και εκτιμάται ως σημαντικό βήμα ικανοποίησης των πολιτών που ταλαιπωρούνται από τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Αν και η απόφαση είναι δικαστηρίου του πρώτου βαθμού, που σημαίνει ότι μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει, εντούτοις η σημασία της είναι δεδομένη, καθώς στη θέση της συνταξιούχου που δικαιώθηκε, δυστυχώς, υπάρχουν χιλιάδες.

Το δικαστήριο (απόφαση 1806 του 2021) έκρινε ότι «αν η αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου υπερέβη τα χρονικά όρια εντός των οποίων οφείλει να αποφανθεί επί αιτήματος που υποβάλλεται εκ μέρους ενός πολίτη, τότε στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση, αν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις».

Με το σκεπτικό αυτό δικαιώθηκε συνταξιούχος (γυναίκα) που είχε υποβάλει τα χαρτιά της για σύνταξη το 2010 και οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τέσσερα χρόνια και επτά μήνες για να βγάλουν τη σύνταξη, γεγονός δυστυχώς καθόλου σπάνιο.

Ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του αντέτεινε στο δικαστήριο ότι δεν προέβη σε καμία παράνομη πράξη, καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της. Επικαλέστηκε, δε, ότι για την πλήρη καταμέτρηση και ανακεφαλαίωση των ενσήμων απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος, γιατί αυτά εκκρεμούσαν σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα.

Η ασφαλισμένη είχε διαδοχική ασφάλιση, όπως χιλιάδες συνταξιούχοι, και με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου πήρε ως αποζημίωση το ποσό των 4.357 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ο e-ΕΦΚΑ και τα στοιχεία της έκθεσης «Ατλας» Μαρτίου 2021, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι διεθνείς συντάξεις, μειώθηκε από 153.887 στο τέλος του 4ου τριμήνου 2020 (και με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 591,8 εκατ.) σε 134.288 (και με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 511,7 εκατ.) στο τέλος του 1ου τριμήνου 2021. 

Βέβαια, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και έως τον Μάιο, οι εκκρεμότητες αυξήθηκαν εκ νέου, ξεπερνώντας μόνο για τις κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης τις 150.000. Βάσει των επίσημων στοιχείων, πάντως, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον e-ΕΦΚΑ αυξάνεται από το 2017 (145.555 νέες αιτήσεις) μέχρι το 2019 (165.136 νέες αιτήσεις), μειώνεται το 2020 (159.467 νέες αιτήσεις), ενώ για το 2021 ο αριθμός των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης εκτιμάται περίπου στις 155.000 συνολικά για το 2021.

Σημαντικό ρόλο στην επίσπευση της έκδοσης νέων συντάξεων αναμένεται να διαδραματίσει η ένταξη των ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στη διαδικασία. Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει την αμοιβή των ιδιωτών, τον τρόπο συνεργασίας τους με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και γενικότερα ό,τι απαιτείται για την ενεργοποίηση και αυτού του «όπλου» στη μάχη κατά των καθυστερήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή