Στο 1 ευρώ η τιμή της μετοχής της Alpha Bank

Στο 1 ευρώ η τιμή της μετοχής της Alpha Bank

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώθηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Alpha Bank στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, που όπως ανακοίνωσε η τράπεζα «ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία». Οι νέες μετοχές διατέθηκαν:

α) Σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και

β) Σε ειδικούς, σε θεσμικούς και σε άλλους επιλέξιμους επενδυτές (συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος.

Mε βάση την ανακοίνωση της τράπεζας, «το βιβλίο στο εξωτερικό υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον δύο φορές, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των νυν μετόχων της τράπεζας αλλά και νέων επενδυτών, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο αναπτυξιακό σχέδιο της Alpha Bank». Οι προσφορές από το εξωτερικό ανήλθαν περί το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πλήρη κάλυψη είχε και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «την ευρεία μετοχική βάση της Alpha Bank».

Υπενθυμίζεται ότι το 80% των νέων μετοχών διατέθηκε στην ιδιωτική τοποθέτηση και το 20% στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι από το σύνολο της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, τα 640 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από το εξωτερικό, ενώ περί τα 160 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ελλάδα. Τα καθαρά έσοδα της αύξησης εκτιμώνται σε 757,5 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, με οριακό discount από την τιμή στην αγορά, και το πολύ υψηλό ενδιαφέρον των υφιστάμενων μετόχων καθώς και των νέων επενδυτών υπογραμμίζει την ορθότητα της στρατηγικής της τράπεζας, αλλά και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές κερδοφορίας της Alpha Bank». Να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή έκλεισε με πτώση 3,795% στο 1,078 ευρώ ανά μετοχή, και η αξία στο ταμπλό ευθυγραμμίστηκε με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. 

Το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank πριν από την ΑΜΚ διαιρούνταν σε 1.545.981.097 και στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν 800.000.000 μετοχές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετοχών στα 2.345.981.097. Ο βασικότερος μέτοχος είναι το ΤΧΣ, που μετά την ΑΜΚ θα κατέχει 211.138.290 μετοχές (κατείχε 169.175.146) και το ποσοστό του θα κατέλθει από το αρχικό 10,9% στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή του στην αύξηση υπολογίζεται σε 41,9 εκατ. ευρώ. 

Το ποσοστό του διατήρησε και ο δεύτερος βασικός μέτοχος της τράπεζας, Τζον Πόλσον, ο οποίος θα συνεχίσει να κατέχει το 5,6% των μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα ποσοστά τους διατήρησαν και οι μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι της τράπεζας, όπως η Schroder, το Vanguard Group, η Norges Bank Investment Management, η Capital Research and Management Company, η BlackRock, η Amundi Asset Management κ.ά. 

Ενδιαφέρον υπήρξε και από νέους μετόχους, μεταξύ των οποίων η ολλανδική Reggeborgh Invest. Τα πλήρη στοιχεία θα προκύψουν με την οριστική κατανομή, που αναμενόταν αργά χθες το βράδυ.

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για να στηρίξουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Alpha Bank με νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενόψει και των επενδύσεων που θα κινητοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το επιχειρησιακό πλάνο της διοίκησης προβλέπει επίσης πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια με νέες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10% το 2024 (και 7% το 2023) και δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή