Λαγκάρντ: Αποφεύγουμε τα σενάρια για βαθιά ύφεση

Λαγκάρντ: Αποφεύγουμε τα σενάρια για βαθιά ύφεση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα θα αποφύγει το πλέον απαισιόδοξο από τα σενάρια που εξετάστηκαν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν υπήρχε ο φόβος μιας επαναλαμβανόμενης βαθύτατης ύφεσης. Αυτήν τη συγκρατημένα αισιόδοξη εκτίμηση εξέφρασε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB). Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε, ωστόσο, πως η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους, καθώς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού ενδέχεται να την πλήξουν εκ νέου. «Οι βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας οφείλονται στην ταχεία πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων και έχουν μειώσει την πιθανότητα να δούμε κάποιο από τα πολύ κακά σενάρια», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, αλλά υπογράμμισε πως η ανάκαμψη περιβάλλεται ακόμη από αβεβαιότητα λόγω της εξάπλωσης και των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ αρχίζει να συζητά σχετικά με το κατά πόσον μπορεί να περιορίσει το ογκώδες πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υιοθέτησε ως μέτρο έκτακτης ανάγκης εν τω μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Τη σχετική συζήτηση δικαιολογεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την ύφεση της πανδημίας, αλλά στο θέμα επικρατεί ακραία διχογνωμία μεταξύ των αξιωματούχων χωρών-μελών της. Στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ESRB αναφέρει πως όσες χώρες-μέλη έχουν αυξημένα επίπεδα χρέους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες αν σημειώσουν άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή θα καταστεί δυσχερέστερη η αποπληρωμή των χρεών τους που έχουν διογκωθεί δυσανάλογα, καθώς η χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των οικονομιών τους και των κοινωνιών τους υπαγόρευσε τον εκτεταμένο δανεισμό τους. Οπως τονίζει το ESRB, αν σημειώσουν περαιτέρω άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο του κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δυσχεραίνοντας τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαιτέρως τις υπερχρεωμένες. Στη σχετική έκθεση υπογραμμίζει ιδιαιτέρως ότι «ο αντίκτυπος από τη μετάδοση της ανοδικής τάσης των αποδόσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και ιδιαιτέρως αν η αύξηση των αποδόσεων προηγηθεί αισθητά της οικονομικής ανάκαμψης στην Ε.Ε.». 

Εξάλλου, η ΕΚΤ συγκαλεί ειδική συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ολοκληρώσει τη στρατηγική αξιολόγηση της τράπεζας και της πολιτικής της. Πρόκειται για διαδικασία που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2020, αλλά διεκόπη εξαιτίας της πανδημίας. Εξετάζει ευρύτατο φάσμα θεμάτων, από τον πληθωρισμό και την απασχόληση έως την κλιματική αλλαγή και τη δημοσιονομική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή