Δημόσια πρόταση από Belterra για το 100% των μετοχών του ΟΛΘ

Δημόσια πρόταση από Belterra για το 100% των μετοχών του ΟΛΘ

Δεν επιδιώκει την έξοδο από το Χ.Α. – Στα 26,5 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) προχώρησε η μεγαλομέτοχος της εισηγμένης, Belterra Investments, συμφερόντων της οικογένειας Ιβάν Σαββίδη. Η Belterra προσφέρει 26,50 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης που του προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα εντός της τρίμηνης περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Ηδη στο χρηματιστήριο η αξία των μετοχών του ΟΛΘ κινείται σε αυτά τα επίπεδα. Ο όμιλος Σαββίδη επιπλέον δηλώνει πως δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) όπως ισχύει εάν συγκεντρώσει το προβλεπόμενο 90%.

H υποχρέωση δημόσιας πρότασης «γεννήθηκε» όταν η Belterra Investments, συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη, απέκτησε το 100% της εταιρείας Melbery (εξαγοράζοντας το ποσοστό των Γερμανών της DIEP) και έγινε ο μεγαλύτερος και ελέγχων μέτοχος της SEGT (που κατέχει το 67% του ΟΛΘ) με άμεσο ποσοστό 66,67%. Ετσι, η εταιρεία Belterra απέκτησε έμμεσα ποσοστό 67% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΛΘ Α.Ε. και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε πως είναι υπόχρεος δημόσιας πρότασης.

Δεδομένου όμως ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό της τάξης του 7,27% στην εισηγμένη παραχωρησιούχο του λιμανιού και ότι δεν αναμένεται να εισφέρει τις μετοχές του όπως και ότι ξένα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια που κατέχουν άνω του 4% του μετοχικού κεφαλαίου, ομοίως δεν θα κάνουν δεκτή την προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια πρόταση δεν αναμένεται να πλησιάσει το 90%.

Η Belterra υποχρεούται ωστόσο να αποκτά χρηματιστηριακά όλες τις μετοχές που θα του προσφερθούν εντός περιόδου τριών μηνών μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης, σε τιμή ανά μετοχή ίση με το προσφερόμενο τίμημα.

Σε κάθε περίπτωση και όπως είχαν ήδη ξεκαθαρίσει κύκλοι του επενδυτή, έτσι και η Belterra δήλωσε και επισήμως πως δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών του ΟΛΘ από το Χ.Α. όσες μετοχές και αν συγκεντρώσει.

Οσον αφορά την τιμή της δημόσιας πρότασης, το ύψος του τιμήματος ανά μετοχή προσδιορίστηκε ύστερα από αποτίμηση της Beta Securities που λειτούργησε ως ανεξάρτητος αποτιμητής για λογαριασμό της εισηγμένης. Η Beta προσδιόρισε ως εύλογη τιμή για τη μετοχή βάσει μεθοδολογίας προστιθέμενης επιχειρηματικής αξίας τα 24,85 ευρώ ανά μετοχή και βάσει της μεθόδου συγκριτικής ανάλυσης εισηγμένων εταιρειών τα 25,57 ευρώ. Με βάση τη μεθοδολογία προεξόφλησης μελλοντικών μερισμάτων έδωσε τιμή 29,13 ευρώ. Ετσι, συνθέτοντας τα τρία μοντέλα η Beta προσδιόρισε ως εύλογη αξία της μετοχής τα 26,26 που αντιστοιχούν σε αξία συνόλου ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ύψους 264 εκατ. Το προσφερόμενο αυτό τίμημα είναι και πάνω από τον μέσο όρο της τιμής της μετοχής κατά το τελευταίο εξάμηνο (25,7118) και επομένως κρίθηκε σύννομο. Υπενθυμίζεται πως το 67% του ΟΛΘ πουλήθηκε τον Μάρτιο του 2018 έναντι 231,926 εκατ.

Αυτή την περίοδο η ΟΛΘ Α.Ε. συμμετέχει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. και σε υποπαραχώρηση τμήματος του λιμένος Φίλιππος Β΄, Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Επιπλέον, το έργο «6ος Προβλήτας, επέκταση λιμενικής υποδομής» που αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να ανατεθεί και να ξεκινήσει αργότερα φέτος. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 κατατέθηκαν δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές για το 2ο στάδιο (πρόσκληση υποβολής προσφορών για προεπιλεγμένους υποψηφίους, για την ανάδειξη αναδόχου). Το 2ο στάδιο (αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί) για την ανάδειξη αναδόχου είναι σε εξέλιξη. Η διάρκεια κατασκευής του έργου εκτιμάται σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή