Στον εξωδικαστικό και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Στον εξωδικαστικό και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Οι τράπεζες δεν απεμπολούν την απαίτηση που έχουν από το κράτος.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Τροποποιήσεις στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και βελτιώσεις στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία (πτωχευτικός νόμος) περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η βασικότερη αλλαγή στον πτωχευτικό νόμο αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία είναι σε καθυστέρηση. 

Τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και είναι σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν να εντάξουν σε κάποιο από τα καθεστώτα ρυθμίσεων, θεωρώντας ότι έτσι θα έχαναν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα λύνεται πλέον υπέρ των οφειλετών, οι οποίοι μπορούν να κάνουν αίτηση ρύθμισης και για αυτά τα δάνεια στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, χωρίς παράλληλα οι τράπεζες να απεμπολούν την απαίτηση που έχουν από το κράτος. Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται επίσης και το θέμα των εγγυητών, οι οποίοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη που τους βαρύνουν.

Επέκταση «Ηρακλή»

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του καθεστώτος των εγγυήσεων ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ έως και τον Οκτώβριο του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες τιτλοποιήσεις 31,3 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα να δοθεί μεγαλύτερη ανοχή προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή», έτσι ώστε να επιτύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στα επιχειρησιακά τους πλάνα. Συγκεκριμένα, ο χρόνος για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά τις ανακτήσεις κόκκινων δανείων μπορεί να παραταθεί για ακόμη 6 μήνες σε σχέση με τους 24 μήνες που ισχύουν σήμερα. Προϋπόθεση είναι, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «να συντρέχουν έκτακτες καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στην οικονομία ή στις αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της τιτλοποίησης και τη διατήρηση της ροής των πληρωμών». Η παράταση μπορεί να δοθεί εφόσον δεν επιφέρει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, δηλαδή του τμήματος της τιτλοποίησης για το οποίο έχει δοθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. 

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή» είχαν ζητήσει παράταση για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά πλάνα τα οποία έχουν υποβάλει, από τους 24 στους 36 μήνες, επικαλούμενες τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η αναστολή των πλειστηριασμών για μακρύ χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με την 6μηνη παράταση παρέχεται η αναγκαία ευελιξία, ώστε να διασφαλίζεται περαιτέρω η πορεία των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή”, παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, διασφαλίζεται και η παρεχόμενη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έναντι εκτάκτων συνθηκών στο μέλλον, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στις αγορές, όπως ήταν η πρωτοφανής συνθήκη της πανδημικής κρίσης.

Ειδική διάταξη προβλέπει επίσης τη δυνατότητα στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» να συμπεριληφθούν και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής των τιτλοποιημένων  απαιτήσεων. Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης το Δημόσιο υποκαθίσταται σε όλα τα δικαιώματα των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και έχει το δικαίωμα να εισπράξει τα καταβληθέντα στους ομολογιούχους ποσά μαζί με τους νόμιμους τόκους και τα έξοδα είσπραξης.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «τα θετικά αποτελέσματα του “Ηρακλή” στις ελληνικές τράπεζες είναι ήδη ορατά με την ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στις επιτυχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν επιτυχώς ήδη δύο συστημικές τράπεζες. Η επέκταση του μηχανισμού θα επιτρέψει στις τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως και το 2022 και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προοπτικών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας».

Τελευταίες ειδήσεις

Κορωνοϊός: 619 νέα κρούσματα, έξι θάνατοι, 177 διασωληνωμένοι

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT