Αισιόδοξη για τράπεζες και ομόλογα η BofA

Αισιόδοξη για τράπεζες και ομόλογα η BofA

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, της οικονομίας αλλά και των κρατικών ομολόγων δηλώνει η Bank of America, καθώς όπως τονίζει η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα: κατάφερε να βελτιώσει το προφίλ κινδύνου, έχει ήδη ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει διευκολύνει τον «καθαρισμό» των ισολογισμών ελληνικών τραπεζών, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει σημαντική ώθηση σε ΑΕΠ και επενδύσεις.

Οπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν το τεράστιο πρόγραμμα πωλήσεων NPEs, που οδηγεί σε βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερο μελλοντικό σχηματισμό NPE, ενώ αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, εντοπίζοντας και συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά έργα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο σε έκθεσή της είχε τονίσει πως οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αναλάβουν άμεση δράση για να απαλλαγούν από την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτοτε, όλες οι τράπεζες έχουν καταρτίσει επιθετικά σχέδια μείωσης των δεικτών NPE σε μονοψήφια ποσοστά το 2021 και σε περίπου 5% το 2022.

Οπως αναφέρει, η απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020 αντισταθμίστηκε από ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών μέτρων, ενώ σε τραπεζικό επίπεδο οι τάσεις σχηματισμού NPE παρέμειναν καλές ακόμη και μετά τη λήξη των μορατορίων. Με βάση το καλό ιστορικό εκτέλεσης, τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», η BofA αναμένει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τα σχέδια μείωσης NPEs. Η αλλαγή σελίδας στο μέτωπο των NPEs σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα κληθούν να αναλάβουν έκτακτες απώλειες στο μέλλον, θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις και σε κάποιο στάδιο θα είναι σε θέση να διανείμουν μερίσματα. Ωστόσο, η μείωση των NPEs δεν θα φέρει από μόνη της καλύτερη κερδοφορία, καθώς οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζονται από την απώλεια τόκων.

Παράλληλα, η BofA πιστεύει ότι ο όγκος των νέων δανείων θα ανακάμψει έντονα χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα μειωθούν και το κόστος θα βελτιωθεί επίσης. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα από τα NPEs, η πίεση στα καθαρά περιθώρια τόκων είναι πιθανό να παραμείνει και σε κάποιο στάδιο όλες οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν τίτλους AT1s.

Παράταση waiver 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, ο οίκος θεωρεί πως παραμένουν ελκυστικά βραχυπρόθεσμα, χάρη και στη στήριξη της ΕΚΤ, ωστόσο δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις του τέλους PEPP τον Μάρτιο του 2022. Εκτιμά πως η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης θα βελτιώσει τις μεσοπρόθεσμες δυνητικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και, συνεπώς, το επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών ομολόγων, ενώ η πρόοδος προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας (μέσω της μείωσης των NPEs, της αποπληρωμής μέρους των ευρωπαϊκών δανείων GLF και της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων) θα στηρίξει επίσης τις επιδόσεις τους.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα αφορά ωστόσο την «τύχη» της επιλεξιμότητας (waiver) που έχει δοθεί από την ΕΚΤ λόγω της πανδημίας, και η οποία έκανε τα ελληνικά ομόλογα ένα ελκυστικό asset για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και τις ελληνικές ειδικότερα. Οι τελευταίες αύξησαν τη συμμετοχή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα από 17,5 δισ. ευρώ το 2019 σε 29 δισ. ευρώ (Μάιος 2021), με τα δάνεια υπό το πρόγραμμα TLTRO να φτάνουν τα 44,5 δισ. ευρώ. Εάν το waiver αρθεί, υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό TLTRO και να προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Η BofΑ, πάντως, εκτιμά ότι η ΕΚΤ το φθινόπωρο θα ανακοινώσει την παράτασή του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT