Η Αθήνα στις καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες

Η Αθήνα στις καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 31η θέση της λίστας με τους 75 καλύτερους προορισμούς για την προσέλκυση των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων, τάση που έγινε ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατατάσσεται η Αθήνα, η οποία συμπεριλήφθηκε στη λίστα με εκείνες τις πόλεις που συνήθως αποτελούν τους ιδανικότερους προορισμούς για να ζει κανείς. Ερευνα της Nestpick τοποθετεί την Αθήνα στην 31η θέση, πιο πάνω δηλαδή από το Δουβλίνο (32η), το Παρίσι (36η), τη Ρώμη (62η) και τη Σαγκάη (73η), αποσπώντας ιδιαίτερα υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής (κόστος διαβίωσης, καιρός κ.λπ.). Παράλληλα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της συγκεκριμένης λίστας που δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή βίζας στους ψηφιακούς νομάδες, διευκολύνοντας την παραμονή τους στη χώρα μας. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί και άλλα κράτη, όπως η Αυστραλία, το Ντουμπάι, η Εσθονία και η Τσεχία. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών συνέχισε να δουλεύει για την εταιρεία του με το καθεστώς τηλεργασίας, διαμένοντας όμως σε άλλες χώρες. Η αγορά των digital nomads είναι πολλά υποσχόμενη με την Ελλάδα να διεκδικεί μερίδιο, προσφέροντας κίνητρα για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με συμπέρασμα έρευνας που διεξήγαγε προσφάτως το ΜΙΤ, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Αθήνα στις καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες-1
Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των digital nomads κατακτά, σύμφωνα με την έρευνα της Nestpick, η Μελβούρνη.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των digital nomads κατακτά, σύμφωνα με την έρευνα της Nestpick, η Μελβούρνη, ακολουθεί το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ και το Ταλίν της Εσθονίας. Στην 5η θέση βρίσκεται το Λονδίνο και έπονται, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο το οποίο συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Σημειώνεται ότι ο δείκτης «Work-from-Anywhere 2021» αξιολογεί 75 πόλεις σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι, και οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιλογή προορισμού από τους ψηφιακούς νομάδες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το κόστος διαμονής και οι υποδομές (φορολογία, ενοίκιο, ταχύτητα Διαδικτύου), η νομοθεσία και οι ελευθερίες που παρέχει μία πόλη (εξ αποστάσεως εργασία, ελευθερία και θέματα ισότητας) και η ποιότητα διαβίωσης (ποσοστό εμβολιασμένων, ψυχαγωγία, καιρός, παροχές υγείας κ.λπ.). «Η προηγούμενη χρονιά απέδειξε σε πολλές εταιρείες πως η εξ αποστάσεως εργασία δεν αποτελεί μόνο μία δυνατότητα, αλλά είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει όλους», επεσήμανε ο ιδρυτής και CEO της Nestpick, Omer Kucukdere.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή