Αναστολές μόνο σε κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται

Αναστολές μόνο σε κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται

Στοχευμένα μέτρα στήριξης σε τουρισμό, αερομεταφορές και πολιτισμό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον δραστικό περιορισμό των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών αποζημιώσεων των 534 ευρώ συνεχίζεται η προσπάθεια… αποσωλήνωσης της εγχώριας οικονομίας, καθώς όσο «ανοίγει» η αγορά και λαμβάνονται μέτρα υπέρ της προώθησης των εμβολιασμών, τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρέπει να ξαναληφθούν. 

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί στοχευμένα μέτρα, κατά κύριο λόγο σε κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται, με αιχμή πλέον το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο –σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση– επεκτείνεται έως και τον Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι τα επιδόματα συνδέονται με οριζόντια μέτρα τα οποία δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ξαναεφαρμοστούν, καθώς και η εκτίμηση ότι «είναι επικίνδυνος και ολισθηρός ο δρόμος της εξάρτησης από τα κρατικά επιδόματα». Οπως επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος, «θέλουμε την οικονομία δυνατή και όχι εξαρτώμενη από κρατικά επιδόματα».  

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, πάντως, πληρώνονται οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούνιο και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η δαπάνη έχει περιοριστεί σχεδόν στο 50%. Παράλληλα, για τον Ιούλιο, δυνατότητα να κάνουν χρήση του εργαλείου των αναστολών που στήριξε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει πλέον ένας πολύ περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων. Βέβαια, εντός της διαδικασίας παραμένουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα.  

Αναλυτικά, ο αριθμός των δικαιούχων έως και 534 ευρώ για τον μήνα Ιούνιο μειώθηκε στους 97.329, με το ποσό που θα εκταμιευθεί για να λάβουν τη μηνιαία στήριξη στις 9 Ιουλίου να ανέρχεται σε 44,5 εκατ.

Αλλά και με βάση την απόφαση για τον Ιούλιο, εκτός διαδικασίας μένουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τροφοδοσία για εκδηλώσεις, καθώς και η εκπαίδευση, όπως και το σύνολο του κλάδου της εστίασης, ένα μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και το σύνολο των επιχειρήσεων σε αεροπορικές, πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη, το οικονομικό επιτελείο προωθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που πλέον δίνει έμφαση στις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς και στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, εισάγονται τρεις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, ο μηχανισμός θα αφορά εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Μαρτίου 2021. Για να ενταχθεί μία επιχείρηση συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας στον μηχανισμό, θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος της 12μηνης περιόδου Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021. 

Και τέλος, για τις επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, που εντάσσουν στον μηχανισμό εποχικά εργαζομένους, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου. Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών οι εισφορές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν το χρονικό διάστημα που δεν απασχολούνται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής μονομερών αιτήσεων στο σύστημα «Εργάνη» για εργαζομένους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και προέρχονται από τον τουρισμό, καθώς και τους καλλιτέχνες, τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς.

Αιτήσεις από σήμερα έως και τις 16 Ιουλίου μπορούν να υποβάλλουν εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης  σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο 2021. 

Καλλιτέχνες, ξεναγοί

Οι καλλιτέχνες –επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού– που έχουν εγγραφεί έως και τις 10/1/2021 στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τον Μάιο 2021. Κατά το ίδιο διάστημα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις και για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021.
Μονομερείς δηλώσεις μπορούν επίσης να υποβάλουν ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή