Ακίνητα : Αυξήθηκαν έως και 10% οι τιμές πώλησης στην Αττική

Ακίνητα : Αυξήθηκαν έως και 10% οι τιμές πώλησης στην Αττική

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει στροφές η αγορά κατοικίας, καθώς η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα φαίνεται πως έχει «ανοίξει και τις ορέξεις» των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έσπευσαν να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από τον δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index), που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης μέχρι και κατά 10,1% στην περιοχή της Αττικής. Η άνοδος αυτή αφορά τις κατοικίες που βρίσκονται στα προάστια του Πειραιά, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται πλέον σε 1.270 ευρώ/τ.μ., από 1.155 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και 1,6% υψηλότερη συγκριτικά με το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση με 7,9% καταγράφουν τόσο τα βόρεια όσο και τα δυτικά προάστια, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 2.430 ευρώ/τ.μ. και τα 1.407 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Τα νότια προάστια της Αττικής παραμένουν η πιο ακριβή περιοχή του λεκανοπεδίου, με τη μέση τιμή να αυξάνεται κατά 6,4% σε 2.766 ευρώ/τ.μ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αύξηση κατά 6,7% σημείωσαν τόσο το κέντρο του Πειραιά (1.540 ευρώ/τμ.) όσο και οι περιφερειακοί δήμοι του Ν. Θεσσαλονίκης (1.200 ευρώ/τ.μ.). Στον Δήμο της Θεσσαλονίκης οι τιμές κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο καταγράφουν αύξηση κατά 5,9%, σε 1.563 ευρώ/τ.μ. Ανοδικά  κινούνται οι τιμές πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε επίπεδο τριμήνου (δηλαδή συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους). Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας η ετήσια αύξηση αγγίζει το 1,4%, σε 1.593 ευρώ/τ.μ., αλλά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο προκύπτει άνοδος κατά 2% (από 1.545 ευρώ/τ.μ.).

Ακίνητα : Αυξήθηκαν έως και 10% οι τιμές πώλησης στην Αττική-1

Ανοδική είναι η τάση και στην αγορά ενοικίων, όπου επίσης προκύπτει αύξηση τιμών σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2021. Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 9,17 ευρώ/τ.μ., υψηλότερη κατά 8,4% σε ετήσια βάση και κατά 4,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε ετήσια βάση προκύπτει διόρθωση των τιμών των ενοικίων κατά 4,1%, σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται αύξηση κατά 1,5%. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και στην περίπτωση των νοτίων προαστίων, όπου οι τιμές σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες κατά 3,6%, σε 10 ευρώ/τ.μ., αλλά σε επίπεδο τριμήνου έχουν διατηρηθεί αμετάβλητες. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 11,5% καταγράφουν τα ενοίκια των κατοικιών στο υπόλοιπο Αττικής, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 7,17 ευρώ/τ.μ. από 6,43 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή