Πετρελαϊκοί όμιλοι εκποιούν περιουσιακά στοιχεία τους

Πετρελαϊκοί όμιλοι εκποιούν περιουσιακά στοιχεία τους

Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται από τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανοδική πορεία που έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου πολύ πριν και από τη σύγκρουση στους κόλπους του ΟΠΕΚ, από την αρχή του έτους, αποτελεί εκ πρώτης όψεως παράδοξο. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην τροχιά της απεξάρτησης από τον «μαύρο χρυσό» και γενικότερα από τα ορυκτά καύσιμα και στη στροφή προς την πράσινη ενέργεια. Ως εκ τούτου, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Αμερικής και Ευρώπης εκποιούν μαζικά περιουσιακά στοιχεία τους και επιχειρούν τον μετασχηματισμό τους.

Ετσι, τα περιουσιακά στοιχεία που πουλάνε οι πετρελαϊκοί κολοσσοί τα αγοράζουν μικρότερες ή κρατικές εταιρείες. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Wood Mackenzie, οι αμερικανικές πετρελαϊκές Exxon Mobil και Chevron και οι ευρωπαϊκές BP, Royal Dutch Shell, Total και Eni έχουν πουλήσει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 28,1 δισ. δολαρίων μόνο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. 

Για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουν, άλλωστε, να προχωρήσουν σε περαιτέρω αποεπενδύσεις συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 30 δισ. δολαρίων. Οπως, όμως, επισημαίνει η Wood Mackenzie, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων, εγκαταστάσεων, πετρελαιοπηγών κ.λπ. της βιομηχανίας υδρογονανθράκων που είναι προς πώληση υπερβαίνει τα 140 δισ. δολάρια. Πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πωλούνται επειδή εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο είτε από την κλιματική αλλαγή είτε από οικονομικούς λόγους. Πολλά άλλα είναι, άλλωστε, τα τεράστια εξακριβωμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται πως δεν θα αντληθούν ποτέ αν η παγκόσμια οικονομία συμμορφωθεί πραγματικά με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Και οι πιέσεις εντείνονται βέβαια. Τον Μάιο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ζήτησε να τερματισθεί από το τρέχον έτος κιόλας κάθε νέα επένδυση και κάθε νέα δραστηριότητα στον τομέα της άντλησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να μηδενίσει τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050.

Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η απεξάρτηση μιας εταιρείας από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης για μιαν άλλη που σπεύδει να εκμεταλλευθεί την περίσταση σε μια στιγμή αυξημένης ζήτησης. Ετσι, η εταιρεία Ineos Energy, ενεργειακός βραχίονας της βρετανικής εταιρείας χημικών, σχεδιάζει να αγοράσει τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Hess Corporation στη Δανία έναντι 150 εκατ. δολαρίων. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ineos, Μπράιαν Γκίλβαρι, τόνισε πως η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να διακόψει κάθε παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2050, αλλά αυτό δεν ανέστειλε την εταιρεία του από τη συγκεκριμένη αγορά. Τονίζει μάλιστα πως κοιτάζει παντού για μεγαλύτερες εξαγορές και στοχεύει «σε μεγάλες συμφωνίες, πολύ μεγαλύτερες του 1,5 και των 2 δισ. δολαρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή