Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου με συνολικό τίμημα 62,5 εκατ. ευρώ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου με συνολικό τίμημα 62,5 εκατ. ευρώ

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η κάθοδος του Γ. Προκοπίου στον διαγωνισμό αποτέλεσε εν πολλοίς έκπληξη. Προσέφερε τελικά 37,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το τμήμα που πωλούσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), υπερθεματίζοντας μετά τρεις γύρους την έτερη υποψήφια Pyletech, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου. Προσέφερε επίσης άλλα 25,2 εκατ. στον παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ) για το άλλο μισό του ναυπηγείου. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό η Pyletech προσέφερε 22,1 εκατ. ευρώ.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνολικού εμβαδού περίπου 700 στρεμμάτων, βγήκαν προς πώληση σε δύο διαγωνισμούς για δύο διακριτά αλλά γειτονικά τμήματα: έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή (350,7 στρέμματα), που φιλοξενεί και την κυρίως υποδομή, και έναν από την ΕΤΑΔ (332,1 στρέμματα), που φιλοξενεί την κτιστή δεξαμενή. Το συνολικό τίμημα που κατέβαλε ο πλειοδότης ανέρχεται στα 62,5 εκατομμύρια. Ποσό που θεωρείται λίαν ικανοποιητικό για το Δημόσιο και εκ του αποτελέσματος δικαιώνει την απόφαση του Ειδικού Διαχειριστή, που έχει τοποθετήσει το ελληνικό Δημόσιο, να κηρύξει άγονο τον πρώτο διαγωνισμό, στον οποίο υπήρχε μόνο μία προσφορά, της Pyletech, στα 15,1 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως την Ειδική Διαχείριση διενεργούν οι Νίκος Μαράντος, Χρήστος Σεφέρης και Αλέξης Χατζηπαύλου (Deloitte).

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες για την ΕΤΑΔ, ενώ για την Ειδική Διαχείριση, από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά, λόγω των διαδικασιών που προβλέπονται, όπως η δικαστική επικύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

Στο όφελος για το δημόσιο ταμείο πρέπει να συνυπολογιστεί, πέραν του τιμήματος των 62,5 εκατομμυρίων που προσφέρθηκε σε ΕΤΑΔ και Ειδική Διαχείριση, και το ποσό των 9 εκατομμυρίων περίπου που θα καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, η κυπριακή εταιρεία Forest Group, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου, για την τακτοποίηση αυθαίρετων ακινήτων που βρίσκονται στο συγκρότημα.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία» με αποτέλεσμα να τετραπλασιαστεί το προσφερόμενο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό.

Σε δήλωσή του μετά τον διαγωνισμό, ο Γ. Προκοπίου σημείωσε πως «Η ταχεία αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και χρειάζεται πολλή δουλειά απ’ όλους».

Η αναφορά στην αδειοδότηση σχετίζεται με τις ανανεώσεις των αδειών πυρόσβεσης, πυρασφάλειας κ.λπ. που απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η άδεια του ναυπηγείου. Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως το σχέδιο ανάπτυξης του συγκροτήματος από τη Forest ενδέχεται να μην αφορά μόνο χρήσεις ναυπηγείου αλλά και άλλες αναπτύξεις, όπως, για παράδειγμα, κέντρο logistics ή και άλλες εμπορικές χρήσεις.

Τα ναυπηγεία αγοράστηκαν ελεύθερα υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τους εργαζομένους (συνολικά περί τα 170 εκατ.), τις οποίες θα ικανοποιήσει, στον βαθμό που του επιτρέπει το προϊόν των διαγωνισμών, ο Ειδικός Διαχειριστής. Υπενθυμίζεται πως η Ειδική Διαχείριση, πέραν των 25,2 εκατομμυρίων που θα εισπράξει από αυτή τη συναλλαγή, αναμένει έως τα τέλη του χρόνου να εισπράξει και αξιώσεις που έχουν προκύψει από διαιτητικές αποφάσεις ύψους 130 εκατομμυρίων, αλλά και περί τα 5 εκατ. από την πώληση κινητών μέσων και εξοπλισμού των ναυπηγείων. Οι υποχρεώσεις της Ειδικής Διαχείρισης προς τους εργαζομένους αφορούν πάντως το διάστημα από το 2018, οπότε και τα ανέλαβε, έως σήμερα, και αυτές ανέρχονται σε περίπου 48 εκατομμύρια.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τέθηκαν υπό ειδική διαχείριση το 2018 με επισπεύδοντα το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ανακτηθούν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις της τάξεως των 700 εκατομμυρίων (με τις προσαυξήσεις) κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή