Σημαντικά κέρδη για τα αμερικανικά ομόλογα

Σημαντικά κέρδη για τα αμερικανικά ομόλογα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου, επιβεβαίωσαν ότι τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ξεκίνησαν τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering) μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αν και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για μια τέτοιου είδους κίνηση. Ωστόσο, ιδιαίτερη έκπληξη στις αγορές προκάλεσαν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Fed για την πορεία των επιτοκίων, οι οποίες έδειξαν δύο αυξήσεις των 25 μ.β. εκάστη μέσα στο 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης (τρεις μήνες νωρίτερα) για διατήρηση των επιτοκίων στα τωρινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Εντούτοις, τα πρακτικά περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι κάποια από τα μέλη της επιτροπής συνηγορούν σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν αρχικά, ενώ η γενικότερη άποψη για τον πληθωρισμό ήταν ότι η ενίσχυσή του οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες. 

Η δημοσίευση των πρακτικών ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης των ΗΠΑ λίγες ημέρες νωρίτερα, τα οποία έδειξαν  απρόσμενη αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον Ιούνιο στο 5,9% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα, καθώς και της έρευνας για τον δείκτη υπηρεσιών του ISM, ο οποίος υποχώρησε τον ίδιο μήνα στις 60,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι εξελίξεις αυτές, καθώς και η ανησυχία των επενδυτών για τη συνεχιζόμενη γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», και τις αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, συνέβαλαν σημαντικά στο ράλι των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικά, μετά από συνεχή πτώση τεσσάρων ημερών, η απόδοση του 10-ετούς τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε την Πέμπτη στο 1,250% πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου, πριν ενισχυθεί στην περιοχή του 1,335% την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως 10 μ.β. περίπου χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. 

Στις αγορές συναλλάγματος, η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων επηρέασε αρνητικά το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανακάμπτει την Παρασκευή στην περιοχή του 1,1850 και να περιορίζει τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση σε μόλις 0,3% περίπου, μετά από προσωρινή πτώση δύο ημέρες νωρίτερα κάτω από το επίπεδο 1,1800 για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, υπό το βάρος μιας σειράς αρνητικών στοιχείων από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, για τη βιομηχανική παραγωγή, τις παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών και τον δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή