Πρόσκληση για διεθνείς συνεργασίες σε έργα ΑΠΕ από τον όμιλο Eunice

Πρόσκληση για διεθνείς συνεργασίες σε έργα ΑΠΕ από τον όμιλο Eunice

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή διεθνή πρόσκληση επενδυτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, προς τους εκπροσώπους της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, στα έργα διεθνών διασυνδέσεων και στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ και αποθήκευσης της ενέργειας, που υλοποιεί ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος Eunice, ανοίγοντας τον δρόμο για όλες τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, απηύθυνε ο κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος του ομίλου Eunice, από το βήμα του 5ου Ενεργειακού Συνεδρίου Κρήτης.

H εκμετάλλευση των διασυνδέσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ, τόνισε, δίνει τη δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης της παραγόμενης ενέργειας. Αυτό γίνεται μέσω αυξημένης χρήσης των διασυνδέσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονται την εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά του διασυνδεδεμένου δικτύου για τυχόν μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και εκμετάλλευση των διαφορετικών τιμών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι μεσοπρόθεσμα η αυξημένη κερδοφορία των διασυνδέσεων, καθώς και των μονάδων αποθήκευσης, η οποία επιτρέπει τη σταθερή και γρήγορη απόσβεση αυτών των επενδύσεων.

Επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη γεωπολιτική και επενδυτική σημασία των προτεινόμενων έργων, ο εκπρόσωπος της Eunice ανακοίνωσε από το βήμα του 5ου Ενεργειακού Συνεδρίου Κρήτης την ανοιχτή, παγκόσμια πρόσκληση προς επενδυτές, τεχνολογικούς συνεργάτες και φορείς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, για τη συνεργασία στο διεθνούς σημασίας έργο διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa Power Interconnector (GAP) ο κ. Πεχλιβάνογλου επισήμανε τα εξής: «Η πρωτοπορία στον χώρο της ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτροδότησης μεγάλης κλίμακας αποτελεί μία στρατηγική ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων στρατηγικών έργων και διεθνών διασυνδέσεων της Eunice Energy Group, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Eunice ειδικότερα αναφέρθηκε:

• Στο «Aigaio Project», έργο εθνικής σημασίας και ταυτοχρόνως κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, τονίζοντας ότι ενσωματώνοντας τις αναγκαίες τεχνικές, περιβαλλοντικές και νομικές πρόνοιες προχωρεί κανονικά, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Green Deal για την ενέργεια, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

• Στο διεθνούς σημασίας έργο διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa Power Interconnector (GAP) πόντισης καλωδίου, που συνδέει την περιοχή Mersa Matruh της Αιγύπτου με την Ελλάδα (στον Αθερινόλακκο Λασιθίου Κρήτης). Οπως επίσης στην ενσωμάτωση και του εθνικού έργου διασύνδεσης Southern Aegean Interconnector (SAI), ώστε ο σχεδιασμός να επιτρέπει τη βέλτιστη μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και συνακόλουθα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, μειώνοντας τις πιθανότητες synthesis των κρίσιμων γραμμών διασύνδεσης Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας.

• Στα σημαντικά έργα ενεργειακής αποθήκευσης Ptolemaida BESS & Arcadia BESS, σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη αντίστοιχα, συνολικής ισχύος 500MW και συνολικής χωρητικότητας 2GWh του ομίλου Eunice, τα οποία δημιουργούν ένα σημαντικού μεγέθους ενεργειακό buffer, το οποίο επιτρέπει τον αυξημένο ετεροχρονισμό παραγωγής και διάθεσης ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων, επιτυγχάνοντας βέλτιστα οικονομικά αποτελέσματα στις αγοραπωλησίες ενεργειακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή