Η Κομισιόν χαιρετίζει την «ιστορική» φορολογική συμφωνία

Η Κομισιόν χαιρετίζει την «ιστορική» φορολογική συμφωνία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την «ιστορική παγκόσμια συμφωνία» για τη φορολογία των επιχειρήσεων την οποία υιοθέτησαν σήμερα στη Βενετία οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Κομισιόν, η «άνευ προηγουμένου συναίνεση» επί του ζητήματος θα «οδηγήσει σε μία συνολική μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος εταιρικής φορολογίας». 

Η συμφωνία, σημειώνεται, περιλαμβάνει την ανακατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης που θα έχει ως αποτέλεσμα οι «μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να πρέπει να πληρώνουν φόρο όπου επιχειρούν». Παράλληλα, ο ελάχιστος συντελεστής φορολόγησης του 15% «θα συμβάλλει στην ανάσχεση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και θα βάλει τέλος στην “κούρσα προς τα κάτω” στην εταιρική φορολογία». 

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, που συμμετείχε σήμερα στις διαπραγματεύσεις στη Βενετία, δήλωσε σχετικά: «Η G20 σήμερα ενέκρινε την άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζεται πλέον από 132 δικαιοδοσίες. Έγινε ένα τολμηρό βήμα, το οποίο λίγοι θεωρούσαν εφικτό ακόμα και πριν λίγους μήνες. Πρόκειται για μία νίκη για την φορολογική ακριβοδικία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το πολυμερές σύστημα».

Ο κ. Τζεντιλόνι, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία πρέπει να λάβει την οριστική της μορφή ως τον Οκτώβριο, εξέφρασε την ελπίδα ως τότε να έχουν προσχωρήσει σε αυτήν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τέσσερα κράτη-μέλη – η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ουγγαρία – εξακολουθούν να διαφωνούν με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Διαβάστε αναλυτικά για την «ιστορική συμφωνία»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT