Είσοδος της Alpha στον δείκτη Global Standard του MSCI

Είσοδος της Alpha στον δείκτη Global Standard του MSCI

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισροές άνω των 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιφέρει ή ένταξη της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών στον δείκτη Global Standard του MSCI, που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής από τη Morgan Stanley. Η ένταξη ανακοινώθηκε για τις 14 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την εισαγωγή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί από 1,546 εκατ. μετοχές σε 2,346 εκατ. μετοχές. Η κίνηση της Morgan Stanley είχε προεξοφληθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, όπου η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο, κλείνοντας με άνοδο 10,4% στο 1,086 ευρώ και διακινώντας πάνω από το 75% του ημερήσιου όγκου της αγοράς. Την εξέλιξη είχε προεξοφλήσει την ίδια μέρα σε έκθεσή της η JP Morgan, μετά και την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει το νέο ενημερωτικό του MSCI, αλλαγές στον αριθμό των μετοχών και FIF ή / και DIF που προκύπτουν από πρωτογενείς προσφορές κεφαλαίων και που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 5%, 10% ή 25% του συνόλου των τίτλων, μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες αλλαγές κατάταξης.

Συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα των εταιρειών εξυπηρέτησης πελατών στην αγορά γραφείων. Η πιο πρόσφατη «προσθήκη» αφορά τη μίσθωση του πρώην κτιρίου της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο, από τον γαλλικό όμιλο Webhelp και την εν Ελλάδι θυγατρική του (Webhelp Hellas). Το ακίνητο είχε εξαγοραστεί πριν από λίγα χρόνια από τη Value Τουριστική, μια εταιρεία των Grivalia και Dimand Real Estate, αντί ποσού 10,8 εκατ. ευρώ. Σημαντικές μισθώσεις έχουν πραγματοποιήσει όμως και άλλες εταιρείες του κλάδου της εξυπηρέτησης πελατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Teleperformance, η οποία έχει μισθώσει μεγάλο μέρος του συγκροτήματος γραφείων που ανέπτυξε η Dimand και απέκτησε η Grivalia στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά. Αντίστοιχα, η αμερικανική Sitel ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο ακίνητο Athenian Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού. 

Τι δείχνει ο κλάδος της ένδυσης

Η πορεία του κλάδου της ένδυσης είναι ένας ενδιαφέρων δείκτης της πορείας της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά και των δομικών αλλαγών στην οικονομία, επισημαίνει σε σημείωμά της η UBS.  Οι πωλήσεις ρούχων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν στα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ οι πωλήσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιαπωνία εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες. Οπως παρατηρεί η UBS, στις οικονομίες που έχουν αποκατασταθεί τα επίπεδα πωλήσεων, οι τιμές των ενδυμάτων αυξήθηκαν ταχύτερα από τον μέσο όρο, ενώ τα δεδομένα τιμολόγησης υποδηλώνουν μειωμένη ζήτηση για επίσημα ρούχα εργασίας, αντικατοπτρίζοντας και την υιοθέτηση από πολλές εταιρείες της εξ αποστάσεως εργασίας. 

Νέος παίκτης στις ΑΠΕ

Μία ευρωπαϊκή πολυεθνική εταιρεία εισέρχεται στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Πρόκειται για την Cero Generation, η οποία σε κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία Wattcrop επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να υλοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 750MW. Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν, από κοινού, το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της Wattcrop, που ξεπερνάει τα 480MW.  Η Cero Generation διαθέτει περισσότερα από 8 GW υπό ανάπτυξη και 150 έργα σε όλη την Ευρώπη. Ανήκει στο Green Investment Group (GIG) που ελέγχεται από τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο Macquarie, ο οποίος επικεντρώνεται στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων, αιολικών πάρκων κι έχει επενδύσει περίπου 30 δισ. ευρώ σε «πράσινα» έργα. Οσον αφορά τη Wattcrop, ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτοντας έδρα στην Πτολεμαΐδα και το Λονδίνο. Τα έργα ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Υπολογίζεται ότι για τέτοιου είδους έργα θα διατεθούν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαγωνισμοί από τη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Σε νέους διαγωνισμούς για έργα τουλάχιστον 500 MW φωτοβολταϊκών σταθμών αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσα στους επόμενους 7-9 μήνες. Μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, εντός του Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για φωτοβολταϊκό έργο 65MW στην περιοχή των Αγίων Χριστοφόρων στην Πτολεμαΐδα. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο συνέδριο τou Economist. Οπως είπε, τα έργα αυτά βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και αντιστοιχούν σε επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, από τις οποίες θα δημιουργηθούν 1.000 περίπου θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, 80 μόνιμες θέσεις και 180 εποχικές κατά τη λειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή