Με άνοδο έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης

Με άνοδο έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης

Υποχώρηση για τις τιμές εμπορευμάτων, πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων από τον χαλκό μέχρι το καλαμπόκι και το πετρέλαιο κατεγράφη χθες στις αγορές ανά τον κόσμο, εν μέσω ανησυχίας για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της μετάλλαξης «Δέλτα» στην παγκόσμια οικονομία αλλά και για τη διαφαινόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα. Η εξέλιξη έδωσε, προς το παρόν τουλάχιστον, τέλος στο ράλι που σημείωναν τα εμπορεύματα από το περασμένο έτος. Το πετρέλαιο Brent, που τις τελευταίες ημέρες είχε επανειλημμένως υπερβεί τα 77 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρήξη στον ΟΠΕΚ, χθες υποχωρούσε κατά 1,7%, στα 74,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 1,1% στις 9.390 δολάρια ο τόνος, 1.000 και πλέον δολάρια κάτω από την τιμή που είχε τον Μάιο.

Πτωτικά κινείτο και ο χρυσός, καθώς το πολυτιμότερο των μετάλλων υποχώρησε κατά 0,6% στα 1.800 δολάρια η ουγκιά. Ομοίως το καλαμπόκι υποχώρησε χθες κατά 20 σεντς από τα υψηλά επίπεδα του Μαΐου και διαμορφώθηκε η τιμή του στα 6,23 δολάρια το μπούσελ. Την ίδια στιγμή η ανησυχία για τους κινδύνους που ενδεχομένως απειλούν την παγκόσμια οικονομία και απορρέουν από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδήγησε σε υποχώρηση τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις αποδόσεις τους σε άνοδο στο 1,78%, πάνω από το 1,25% στο οποίο είχαν υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, οπότε και είχαν σημειώσει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Οι αγορές μετοχών κινήθηκαν πάντως ανοδικά στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν σήμερα οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, τα οποία πιστεύεται ότι θα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Ετσι η Wall Street κινείτο ανοδικά, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν αργά το βράδυ κέρδη της τάξεως του 1%.

Στην Ευρώπη επικράτησε συγκρατημένη αισιοδοξία στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έχουν προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα δεσμεύσεις της ΕΚΤ για επέκταση της στήριξης στην οικονομία της Ευρωζώνης. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,05%, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,65% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή