Συντάξεις: Σε δύο φάσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά

Συντάξεις: Σε δύο φάσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά

Τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι και 27 Ιουλίου οι νέοι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τμηματικά φαίνεται πως θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, καθώς ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πληρωθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους –με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πάνω από 30 έτη ασφάλισης– στις 27 Ιουλίου, οι παλαιοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Τον Ιούνιο άλλωστε, ολοκληρώθηκε η πληρωμή των αυξημένων ποσών στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έλαβαν για πρώτη φορά σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, δόθηκαν αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν από την 1η/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι είδαν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.
Συνολικά, τα αναδρομικά για παλαιούς και νέους συνταξιούχους, ήτοι για όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους. 

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις έρχονται σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Εχουν δε αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 και εφεξής.

Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, που ανατρέπεται συνεχώς λόγω και των τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους έχει ξεκινήσει κι όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ παράλληλα με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου –θα αρχίσουν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου– θα καταβληθούν στις 27 Ιουλίου και τα αναδρομικά σε νέους –μετά τον Μάιο του 2016– συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έχουν από  30,1 έως και 44 έτη ασφάλισης.

Δύο μήνες μετά, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά στη μεγάλη μάζα δικαιούχων, που ήταν συνταξιούχοι πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ. Παράλληλα, άλλοι περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου θα πρέπει να περιμένουν από Σεπτέμβριο και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά η οποία θα μειωθεί.

Οι πληρωμές του Ιουλίου

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ έχει ήδη εγκρίνει τις ημερομηνίες πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεων Αυγούστου, αρχής γενομένης τη Δευτέρα  26 Ιουλίου, που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου, που θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Στις 27 Ιουλίου έχει ανακοινωθεί η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι πήραν σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, που δεν καταβλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία, όπως ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ. 

Η αρχή των πληρωμών πάντως θα γίνει από την εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έχουν προγραμματίσει την καταβολή περίπου 74 εκατ. σε περίπου 83.000 δικαιούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή