ΑΝΑΛΥΣΗ

Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Απροσδόκητα κέρδη αναμένεται να σημειώσουν οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς η κατανάλωση αυξάνεται και η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. 

Τα κέρδη κολοσσών όπως της J.P. Morgan Chase και της Goldman Sachs αναμένεται να σημειώσουν άνοδο όταν θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου αυτήν την εβδομάδα. 

«Τα μέτρα ανακούφισης που παρείχαν οι κυβερνήσεις αλλά και η ανοχή που επέδειξαν οι τράπεζες φαίνεται να αποτέλεσαν μια αποτελεσματική γέφυρα για τους δανειολήπτες», ανέφερε ο Νάθαν Στόβαλ, αναλυτής της S&P Global Market Intelligence, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές. «Τώρα, πολλοί καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις κινούνται σε σταθερό έδαφος, καθώς οι εμβολιασμοί επιτρέπουν στις οικονομίες να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους». Οι επενδυτές θα λάβουν το σύνθημα από τους κορυφαίους τραπεζίτες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών εμφανίζονται πάρα πολύ αισιόδοξοι φέτος, καθώς η ταχεία εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς να εξέλθουν από το μούδιασμα που τους προκάλεσε το ξέσπασμα του κορωνοϊού. «Tο ένστικτό μου λέει πως η οικονομία ανακάμπτει πιο γρήγορα, ο πληθωρισμός προχωρεί ταχύτερα και ότι ίσως δεν πρόκειται για κάτι τόσο προσωρινό όσο πιστεύουμε όλοι», ανέφερε τον προηγούμενο μήνα στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν. Αυτό ίσως σημαίνει πως η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αγορές, επεσήμανε ο ίδιος. 

Ο μεταβαλλόμενος ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας έχει δημιουργήσει μια αναταραχή: οι μετοχές εκείνων των τραπεζών που σημείωσαν άνοδο καθώς επιταχυνόταν το άνοιγμα της οικονομίας σημείωσαν πτώση 7% κατά τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων ανησυχούν πως η ανάπτυξη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται από τον απότομο προηγούμενο ρυθμό ανάπτυξης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα αρχίσουν κατά πάσα πιθανότητα να διερωτώνται για την πορεία του πληθωρισμού καθώς και για την αντίδραση των αγορών στην περίπτωση που η Fed περιορίσει το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Η αβεβαιότητα που πιέζει τις μετοχές των τραπεζών πιθανόν να εξανεμιστεί, ανέφερε η Σούζαν Ροθ Κάτζκε, αναλύτρια στην Credit Suisse. Προέβλεψε ράλι 20% σε μερικές από τις τραπεζικές μετοχές κατά τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Η ίδια ανέφερε σε σημείωμά της προς τους επενδυτές πως αυτήν την άνοδο θα τροφοδοτήσουν η επιταχυνόμενη ανάκαμψη, οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων δανεισμού καθώς και η αύξηση των δανειοδοτήσεων. «Το μεγαλύτερο θέμα πάνω στο οποίο όλοι επικεντρώνονται είναι η αύξηση του δανεισμού», επεσήμανε ο Κας Γκόελ, αναλυτής της Neuberger Berman. Ακόμη και αν η οικονομία αναπτύσσεται εντυπωσιακά, οι επιχειρήσεις δεν δανείζονται στον βαθμό που αναμέναμε, επεσήμανε.