Επενδυτές ζητούν αποζημιώσεις από το Binance

Επενδυτές ζητούν αποζημιώσεις από το Binance

Περισσότεροι από 700 επενδυτές έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο στη Γαλλία και σχεδιάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Binance, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, ζητώντας αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 700 επενδυτές έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο στη Γαλλία και σχεδιάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Binance, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, ζητώντας αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ιταλία, όπου μια άλλη ομάδα επενδυτών έχει υποβάλει αίτημα στο Binance για το ίδιο θέμα. Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την ομάδα των Ιταλών επενδυτών απέστειλαν σχετικές επιστολές σε 11 διευθύνσεις του Binance στην Ευρώπη, αυτές που κατόρθωσαν να εντοπίσουν, καθώς και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του.

Τι έχει συμβεί. Το Binance «πάγωσε» τις συναλλαγές για περισσότερο από μία ώρα όταν κατέρρεαν οι τιμές τόσο του bitcoin όσο και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών «κλειδώθηκε» έξω από τους λογαριασμούς του. Και καθώς επιταχυνόταν η υποχώρηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και αυξάνονταν οι ζημίες, το χρηματιστήριο προχώρησε σε κατάσχεση των χρημάτων που είχαν αφήσει οι επενδυτές ως εγγύηση ενώ παράλληλα ρευστοποίησαν τις θέσεις τους. Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η υπόθεση καταδεικνύει ότι το Binance που στις 19 Μαΐου χειριζόταν συναλλαγές παραγώγων αξίας σχεδόν 2,5 τρισ. δολαρίων, τελικά δεν είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο συναλλαγών που προέκυψε τόσο με την εκτίναξη των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους 12 μήνες, όσο και με την πτώση τους τον Μάιο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση ενός εκ των επενδυτών, του Ανάντ Σινγκάλ, που είχε συγκεντρώσει αποταμιεύσεις ύψους 50.000 δολαρίων. Τα επένδυσε σε κρυπτονομίσματα ελπίζοντας σε κέρδη που θα χρηματοδοτούσαν το μεγάλο του όνειρο, έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε επιστήμη υπολογιστών στις ΗΠΑ. Τα χρήματα όμως  κυριολεκτικά «έκαναν φτερά» σε μόλις επτά λεπτά στις 19 Μαΐου. Τότε ο κ. Σινγκάλ έχασε, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στην αμερικανική εφημερίδα, 50.000 δολάρια συν άλλα 24.000 δολάρια που είχε κερδίσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων. Και βέβαια δεν ήταν ο μόνος. Από την ημέρα που «πάγωσαν» οι συναλλαγές, επενδυτές πελάτες του Binance ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Οπως επισημαίνει όμως η Wall Street Journal, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές και συμβατικές πλατφόρμες επενδύσεων, το Binance δεν υπόκειται παρά σε υποτυπώδεις ρυθμίσεις και προπαντός δεν έχει κεντρικά γραφεία. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη καθίσταται πάρα πολύ δύσκολο για τους επενδυτές να βρουν πού και σε ποιον θα απευθυνθούν για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Εκπρόσωπος του εν λόγω χρηματιστηρίου δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι η υπερβολική αστάθεια που επικρατούσε στις αγορές κρυπτονομισμάτων στις 19 Μαΐου ενδεχομένως προκάλεσε τεχνικές δυσκολίες όχι μόνον στο Binance αλλά και σε άλλα χρηματιστήρια. Ο ίδιος υποστήριξε πως το χρηματιστήριο «έλαβε ταχύτατα μέτρα και ήρθε σε επαφή με όσους πελάτες του επλήγησαν και σχεδιάζει να τους αποζημιώσει». Εξέφρασε μάλιστα την προθυμία του χρηματιστηρίου να μιλήσει και να συνεννοηθεί με όποιον έρχεται σε επαφή μαζί του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή