Σημάδια επιβράδυνσης της ανάκαμψης στην Κίνα

Σημάδια επιβράδυνσης της ανάκαμψης στην Κίνα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

H ανάκαμψη τύπου «V» της κινεζικής οικονομίας από την πανδημία είναι αργή, προειδοποιώντας τις οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου πόσο ανθεκτική θα αποδειχθεί η δική τους ανάκαμψη. Την αλλαγή στην προοπτική της κινεζικής οικονομίας υπογράμμισε την περασμένη Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία προχώρησε στη μείωση του όγκου των κεφαλαίων που οι περισσότερες τράπεζες οφείλουν να έχουν ως απόθεμα για να ενισχύσουν τον δανεισμό. Ενώ η People’s Bank of China επεσήμανε πως δεν πρόκειται για μία νέα ένεση, το εύρος της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης στο ελάχιστο ποσοστό απαιτούμενων διαθέσιμων κεφαλαίων αποτέλεσε έκπληξη. Στοιχεία που θα δημοσιευθούν την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να δείξουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί 8% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τα επίπεδα ρεκόρ 18,3% κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg. Βασικά στοιχεία, όπως οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να είναι μετριοπαθή. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίδραση της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα αποδειχθεί μεγαλύτερη από αυτή που ήταν πέντε χρόνια πριν» ανέφερε ο Ρομπ Σούμπαραμ, επικεφαλής ανάλυσης των παγκόσμιων αγορών στη Nomura. «To στάτους της κινεζικής οικονομίας, που πρώτη επλήγη αλλά πρώτη ανέκαμψε από την πανδημία, μπορεί να επηρεάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς εάν ο ρυθμός ανάπτυξής της τώρα επιβραδυνθεί, θα ακολουθήσουν σύντομα άλλες οικονομίες χωρών».

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών του G20 συναντήθηκαν στη Βενετία το περασμένο Σάββατο και έστειλαν μήνυμα σχετικά με τις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν μία ευαίσθητη παγκόσμια ανάκαμψη, τονίζοντας μάλιστα πως οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ο ασύμμετρος ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη λαμπρή προοπτική που έχει η παγκόσμια οικονομία. Αρκετά κινεζικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τη Δευτέρα αναφορά σε πολλούς αναλυτές, λέγοντας πως ο εγχώριος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο, εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η αργή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας ενισχύει επίσης την άποψη πως ο πληθωρισμός τιμών παραγωγού έχει πιθανόν αυξηθεί και πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αμβλυνθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η αλλαγή στην προοπτική της κινεζικής οικονομίας αντανακλά το προχωρημένο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ανάκαμψή της, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης σταθεροποιείται. Σε εγχώριο επίπεδο, το μεγαλύτερο ερώτημα συνεχίζει να είναι για ποιον λόγο οι λιανικές πωλήσεις εξακολουθούν ακόμη να κινούνται σε ήπιο επίπεδο, δεδομένου πως ο κορωνοϊός παραμένει υπό έλεγχο. Είναι πιθανόν οι πωλήσεις να επιβραδυνθούν και πάλι τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη αντισταθμίστηκε από τους ελέγχους για τη συγκράτηση της σποραδικής έξαρσης του κορωνοϊού. Ακόμη και με τη στήριξη που παρέχει η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν διαφαίνεται κάποιο σημάδι για μία ευρεία ανατροπή της αυστηρής στήριξης που παρείχαν οι κινεζικές αρχές από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με τον Μπρους Πανγκ, επικεφαλής μακροοικονομικών και στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance Securities Hong Kong, η μείωση του ελάχιστου ποσοστού απαιτούμενων διαθεσίμων κεφαλαίων από τις τράπεζες (RRR) έγινε εν μέρει για τη «διαχείριση των εκτιμήσεων» ενόψει των οικονομικών στοιχείων του δευτέρου τριμήνου, τα οποία δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT