Μειώθηκε κατά 16 δισ. δολ. ο πλούτος των Κινέζων κροίσων σε ένα 6μηνο

Μειώθηκε κατά 16 δισ. δολ. ο πλούτος των Κινέζων κροίσων σε ένα 6μηνο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή του απεριόριστου κέρδους για τους βαθύπλουτους της Κίνας φαίνεται πως φτάνει στο απότομο τέλος της. Φέτος, μια χρονιά που μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν τον πλούτο τους συνολικά κατά 209 δισ. δολ., οι πλουσιότεροι Κινέζοι μεγιστάνες του δείκτη Bloomberg είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται συνολικά κατά 16 δισ. δολάρια. 

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μετοχές των εταιρειών τους υποχώρησαν κατά μέσο όρο 13% και ήταν η πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον έξι χρόνια που κατέγραψαν πτώση, ενώ γενικότερα τα κινεζικά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά. Η μετοχή της τεχνολογικής Didi έχει σημειώσει απώλειες 14% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 30 Ιουνίου. Μείωσε, έτσι, τον πλούτο των συνιδρυτών της κατά σχεδόν 800 εκατ. δολ. Πίσω από αυτές τις ζημίες βρίσκεται η εκστρατεία υποταγής των ισχυρών επιχειρηματιών που έχει προ πολλού κηρύξει το Πεκίνο, αλλά την επέσπευσε τον Νοέμβριο όταν ανάγκασε τον όμιλο Ant Group, θυγατρική της Alibaba του Τζακ Μα, να ακυρώσει την αρχική δημόσια εγγραφή της την τελευταία στιγμή. 

Η πολιτική ηγεσία της Κίνας επιβάλλει αυστηρότερες ρυθμίσεις σε ορισμένες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας, που καλύπτουν από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι τις πλατφόρμες του διαδικτύου και τις βάσεις δεδομένων που στηρίζει τον επιχειρηματικό κόσμο της σύγχρονης Κίνας. Η τελευταία κίνηση σε αυτή την εκστρατεία έγινε το Σάββατο, όταν οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τους νέους κανόνες που επιβάλλουν σε όλες τις εγχώριες εταιρείες να υπόκεινται σε διεξοδικό έλεγχο ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πριν από την εισαγωγή τους στο  χρηματιστήριο άλλης χώρας . Τα κίνητρα αυτής της εκστρατείας του Πεκίνου ποικίλλουν. Ανάμεσά τους η ανησυχία για τη μονοπωλιακή συμπεριφορά από πλευράς της βιομηχανίας των εταιρειών τεχνολογίας, οι κίνδυνοι που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως οι πλατφόρμες δανεισμού που δεν υπόκεινται σε επαρκείς ρυθμίσεις, αλλά ακόμη και το γεγονός ότι οι ισχυρές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν στα χέρια τους μεγάλο όγκο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ισως, όμως, το ισχυρότερο κίνητρο της κινεζικής ηγεσίας –που δεν το κρύβει άλλωστε– είναι να θέσει υπό έλεγχο τους μεγιστάνες, καθώς ορισμένοι από αυτούς έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη και επιρροή στην οικονομία των 14 τρισ. δολαρίων. Οπως υπογράμμισε προσφάτως αξιωματούχος, το Πεκίνο θέλει να εμποδίσει τους δισεκατομμυριούχους της Κίνας να αναδειχθούν σε παράγοντα εξίσου ισχυρό με τις παντοδύναμες οικογενειακές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην οικονομία της Νότιας Κορέας και σε πολλά επίπεδα της πολιτικής της ζωής. 

Σε όλα αυτά προστίθεται και η αγωνία της κινεζικής κοινής γνώμης για τη διαρκώς διευρυνόμενη ανισότητα. Στο πλαίσιο ομιλίας του τον Οκτώβριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε πως η ραγδαία ανάπτυξη της χώρας παρουσιάζει «ανισορροπίες» και τόνισε πως πρέπει τελικός στόχος να είναι «η κοινή ευημερία». Αναδύεται έτσι, η νέα εποχή για τους δισεκατομμυριούχους της χώρας και τους επενδυτές που τους στηρίζουν. Ανήκουν πλέον στο παρελθόν οι ημέρες που μεγιστάνες όπως ο Τζακ Μα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους για να προωθήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και να συγκρουστούν με εδραιωμένα συμφέροντα, όπως, για παράδειγμα, με τις κρατικές τράπεζες. Δημόσια πρόσωπα με ισχυρή ακτινοβολία, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζονταν ως κεφάλαια για τους ιδρυτές των εταιρειών τεχνολογίας, σήμερα θεωρούνται βάρος για την εταιρεία. 

Ο νέος κώδικας δεοντολογίας απαιτεί από τους βαθύπλουτους της Κίνας υπακοή στο Κομμουνιστικό Κόμμα, περισσότερες χορηγίες και δωρεές και περισσότερο ενδιαφέρον για την ευημερία των υπαλλήλων, αν χρειάζεται ακόμη και εις βάρος της κερδοφορίας τους. Ο Τζακ Μα, που σχολίασε επικριτικά τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας στην τελευταία δημόσια ομιλία του προτού ανασταλεί απότομα η εισαγωγή της Ant στο χρηματιστήριο, έχει έκτοτε κάνει λίγες και πολύ προσεκτικά μελετημένες εμφανίσεις. Ο Κόλιν Χουάνγκ, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Pinduoduo, κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει υποστεί διεξοδικούς ελέγχους, καθώς έχει κατηγορηθεί για απάνθρωπα συνεχή ωράρια εργασίας. Αναγκάστηκε, έτσι να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και να χαρίσει μετοχές αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Ο ιδρυτής της ByteDance,  Ζανγκ Γιμίνγκ, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο φιλανθρωπικό του έργο. Ο Γουάνγκ Ξινγκ, πρόεδρος του κολοσσού παράδοσης τροφίμων κατ’ οίκον Meituan, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον Μάιο, οπότε δημοσίευσε ποίημα 1.100 ετών που ορισμένοι ερμήνευσαν ως κριτική στην κυβέρνηση. Ο Γουάνγκ διευκρίνισε αργότερα ότι η ανάρτησή του στόχευε στους κοντόφθαλμους της ίδιας της βιομηχανίας του. Σύμφωνα, όμως, με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, το Πεκίνο του συνέστησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή