ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη για τα κρυπτονομίσματα

Από την Ουάσιγκτον μέχρι και το Πεκίνο οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα

Η μάχη για τα κρυπτονομίσματα

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με τα ψηφιακά νομίσματα, οι εμπορικές αυξάνουν τις προσπάθειές τους για να επηρεάζουν την πολιτική και τα τεχνικά σχέδια (των κεντρικών τραπεζών), σύμφωνα με αξιωματούχους της τραπεζικής αγοράς. Εκφράζοντας την ανησυχία πως η έκρηξη των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να περιορίσει το μερίδιό τους στην οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής από την Ουάσιγκτον μέχρι και το Πεκίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν οι κεντρικές τους τράπεζες ψηφιακά νομίσματα, γνωστά ως CBDC. 

Αν και η δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων ευρείας χρήσης, που θα μπορούν να ανταγωνιστούν το δολάριο, το ευρώ ή το γουάν αποτελεί ένα σχέδιο που χρειάζεται ακόμη κάποια χρόνια για να υλοποιηθεί, τέτοιου είδους σχέδια απειλούν να διαταράξουν τη βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κινητοποιώντας άμεσα τις τράπεζες. 

«Tα CBDC ανοίγουν μία συζήτηση για την ουσία του χρήματος, που θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση σχεδόν σε ό,τι κάνουμε, από τις διαδικασίες ασφάλειας μέχρι τον διακανονισμό», επεσήμανε ο Σουέν Γουέρνερ, επικεφαλής διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη State Street. Με βάση τον σχεδιασμό, τα CBDC μπορεί να δημιουργήσουν έναν ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής μεταξύ κεντρικών τραπεζών αλλά και παικτών του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ παρέχουν ευκαιρίες για μείωση του κόστους και βελτίωση των υπηρεσιών. 

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούν άτομα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το «πλαστικό χρήμα» –μέσω του οποίου πραγματοποιούνται πολλά δισεκατομμύρια συναλλαγών ημερησίως–, κάποια CBDC θα είναι ισοδύναμα με μετρητά τα οποία εκδίδουν και στηρίζουν οι κεντρικές τράπεζες. 

Ενδεικτικά, οι State Street, Goldman Sachs Group, JP Morgan Chase & Co, Societe Generale και HSBC συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τράπεζες που θα επωφεληθούν από την τεχνολογία που αφορά τα CBDC. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη, οι τράπεζες χρηματοδοτούν την έρευνα, ενώ συνεργάζονται με εταιρείες τεχνολογίας και κεντρικές τράπεζες για να καταρτίσουν κάποια πιλοτικά πρότζεκτ. 

Επίσης, εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα αναπτύσσοντας συνεργασίες με συνδέσμους, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (European Banking Federation), αλλά και το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, ενώ την ίδια στιγμή διενεργούν συνομιλίες με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Σε mail της η EBF ανέφερε πως οι επιπτώσεις των CBDC είναι «ανησυχητικές», προσθέτοντας πως «δεδομένης και της ενδεχομένως εκτεταμένης επίδρασης του ψηφιακού ευρώ, η EBF είναι έτοιμη να δρομολογήσει έναν διάλογο με την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να εργαστούν από κοινού πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο».